Auto

Briefingul zilei de 21 noiembrie 2023

Briefingul zilei de 21 noiembrie 2023
22.11.2023, 00:00 43

» Comisia Europeană a aprobat modificarea PNRR în valoare de 28,5 mld. euro

Comisia Europeană a aprobat marţi modificarea PNRR, a anunţat Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE). Potrivit MIPE, în forma modificată, PNRR include şi capitolul REPowerEU. Alocarea PNRR este, în prezent, de 28,5 mld. euro, din care 14,9 mld. euro sub formă de împrumuturi şi 13,6 mld. euro sub formă de granturi. „Limitarea de 9,4% din PIB cu privire la sistemul public de pensii nu se mai regăseşte în modificarea aprobată astăzi“, a declarat Adrian Câciu, ministrul investiţiilor şi proiectelor europene.

 

» ANAF: Prejudiciu de peste 8,2 milioane de lei în domeniile deşeurilor reciclabile şi construcţiilor

Inspectorii antifraudă ai ANAF au stabilit un prejudiciu de 8,2 mil. lei adus bugetului de stat, în urma unor verificări făcute în luna octombrie la mai multe firme din domeniul deşeurilor reciclabile. Inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) din cadrul ANAF au făcut în luna octombrie controale la societăţi comerciale din Bucureşti-Ilfov care activează pe piaţa de operatori deşeuri reciclabile şi prestări de servicii în domeniul construcţiilor.

 

» Înmatriculările de maşini noi au crescut cu 15,4% în primele zece luni din 2023

România continuă să ocupe locul 14 în UE raportat la numărul de autoturisme noi înmatriculate în ianuarie-octombrie, cu un volum de 122.104 de unităţi, în creştere cu 15,4% comparativ cu perioada similară din 2022, din care 12.886 unităţi au fost full electrice şi 36.703 cu propulsie hibridă. În ceea ce priveşte constructorii de automobile, înmatriculările de autoturisme noi Dacia au crescut în primele zece luni din 2023 în Europa cu 21,2%, în timp ce la nivelul Grupului Renault s-a înregistrat un avans de 21%.

 

» Au început plăţile pentru compensarea pierderilor fermierilor cauzate de creşterea importurilor din Ucraina

Ministrul agriculturii Florin Barbu a anunţat marţi că au început plăţile pentru fermierii din sectorul cerealelor şi seminţelor oleaginoase, pentru compensarea pierderilor economice cauzate de creşterea importurilor din Ucraina. Ministrul Agriculturii susţine că vor fi virate în conturile fermierilor peste 274 mil. lei, bani europeni şi din bugetul naţional.

 

» Baciu: Peste 4,2 milioane de asiguraţi au avut reţetă pentru tratament cu antibiotic

Peste 4,2 milioane de persoane asigurate din România au avut reţetă compensată sau gratuită pentru tratament cu antibiotic în anul 2022, ceea ce înseamnă 1 din 4 asiguraţi, susţine Andrei Baciu, preşedintele CNAS. În plus, el mai spune că CNAS a decontat peste 208 mil. euro pentru tratamentul cu antibiotice, adică peste 10% din totalul cheltuielilor cu medicamente compensate şi gratuite.

 

» Preşedintele Consiliului European şi preşedintele Republicii Modova fac o vizită la Kiev

Preşedintele Consiliului European Charles Michel şi preşedintele Maia Sandu au mers marţi la Kiev, într-un gest de sprijin pentru Ucraina care marchează 10 ani de la începutul revoluţiei pro-occidentale. În urma mişcării de stradă, ucrainenii au ales un preşedinte şi o administraţie pro-europeană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO