Auto

Carlos Ghosn: Am putea ca într-o bună zi să producem un model Renault la Mioveni

Carlos Ghosn: Am putea ca într-o bună zi să producem...

Autor: Bogdan Alecu

03.10.2014, 00:08 1023

Cel mai puternic om de la Renault spune că salariile la Dacia pot creşte doar în linie cu productivitatea.

Carlos Ghosn, care con­du­ce Alianţa Renault-Nissan, al patrulea mare producător auto la nivel mondial, spune că uzina de la Mioveni ar putea să producă într-o bună zi un model Renault, nu doar Dacia, aşa cum se întâmplă în prezent.

„Uzina (de la Mioveni – n.red.) poate creşte, dar trebuie să ne asigurăm că această creştere nu va fi făcută în detrimentul competitivităţii sale. Se întâmplă ca atunci când o uzină creşte prea mult şi prea repede, să îşi piardă din competitivitate. Nu este imposibil ca într-o zi la Mioveni să se producă un model Renault, dar în acest moment nu este nevoie de acest lucru. Producem în România platforma M0 deoarece nu ar fi competitiv să o producem în Europa de Vest“, a adăugat Ghosn.

Uzina Dacia a produs anul trecut peste 342.000 de maşini, acesta fiind cel mai ridicat volum atins până acum la Mioveni. Cu toate acestea, Ghosn afirmă că uzina este „eficientă, dar nu imună la probleme“, motiv pentru care aceasta trebuie să se menţină competitivă, mai ales în ceea ce priveşte costurile de producţie.

„Dacă vom avea costuri mai mari de producţie în România, nu este un lucru bun pentru economia româ­neas­că. Cu toţii suntem îngrijoraţi de acest lucru. Dar sunt multe uzine care sunt com­petitive chiar dacă salariile urcă. Acest lucru înseamnă o îmbu­nă­tăţire a eficienţei, producti­vităţii, organizării, pro­ceselor de producţie. Faptul că salariile vor urca în ţările emergente, cu toţii ştim asta, este un lucru normal. Dar ce este important este ca atunci când salariile urcă, să existe sisteme sufi­cient de eficiente pentru a com­pensa această creştere“, a declarat pen­tru ZF Carlos Ghosn, în cadrul unui eve­niment al Grupului Renault, înain­tea Salonului Auto de la Paris, cel mai aş­teptat eveniment al anului în industrie.

Ghosn este unul dintre cei mai pu­ternici executivi din industria auto mondială, iar aceasta nu este prima declaraţie în care aduce în discuţie competitivitatea – costurile şi salariile – pe care Renault le are în România. Spre exemplu, în urmă cu un an el tăia aripile industriei auto locale spunând că Mioveniul şi fabrica rivală din Tanger sunt similare atunci când vine vorba despre competitivitate, iar acum discuţia este reluată.

„Tocmai datorită rezultatelor foarte bune de la Mioveni noi am construit uzina din Tanger, Maroc, uzină care de asemenea devine o bază foarte competitivă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO