Auto

Chinezii câştigă în industria auto la fel de bine ca românii

Chinezii câştigă în industria auto la fel de bine ca românii

Autor: Bogdan Alecu

28.05.2012, 03:03 2306

BMW, constructorul auto german care produce printre cele mai performante automobile din lume utilizând tehnologie de ultimă oră, continuă ex­pansiunea în China, ţară care până în urmă cu câţiva ani era cunoscută doar pentru automobilele mărcilor autohtone de o calitate îndoielnică.

În prezent BMW deja produce în China printre altele SUV-ul X1 şi un motor pe benzină de 2,0 litri bi-turbo, care este printre cele mai avansate din portofoliul său. În parteneriat cu constructorul chinez Brilliance, BMW a investit 50 mil. euro în construcţia unei a doua uzine auto în Tiexi, aproape de Shenyang. Planul de investiţii este de 500 mil. euro pentru a creşte capacitatea de producţie în China întâi la 200.000 de unităţi şi ulterior la 300.000, respectiv 400.000, în funcţie de cererea din piaţă.

"Sunt multe oportunităţi pe o piaţă în creştere. Dacă în oraşele mari precum Shanghai sau Beijing pieţele au ajuns aproape de maxim, acum ne aşteptăm la creşteri din oraşele mai mici", a subliniat Friedrich Eichiner, membru în consiliul de administraţie al BMW Group.

În condiţiile în care până în 2025 peste 350 de milioane de chinezi vor locui în mediul urban, adică mai mulţi decât în­treaga populaţie a Statelor Unite, potenţialul de creştere pentru mărcile pre­mium este foarte ridicat, potrivit ofi­cialilor BMW.

Salariul mediu la o uzină BMW din Shenyang, un oraş din partea de nord-est a Chinei, ajunge la 500 euro, potrivit unor informaţii din cadrul com­paniei, comparabil cu cel primit de un român care lucrează la Dacia, în uzina de la Mioveni, unde salariul mediu net este de aproximativ 2.600 de lei. În Europa de Vest salariul mediu este de peste 1.500 de euro pe lună.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO