Auto

Deloitte, top 500 companii din Europa Centrală: „Este de aşteptat ca România să surclaseze alte ţări din regiune în 2016“

Deloitte, top 500 companii din Europa Centrală: „Este...

Autor: Georgiana Mihalache

08.09.2016, 00:08 1085

România are a patra cea mai bună reprezentare în topul celor mai mari 500 de companii din Europa Centrală, cu 46 de firme care înregistrează venituri totale de 46 de miliarde de euro. Problema este însă că România nu are niciun repre­zentant în clasamentul celor mai puternici 20 de lideri din regiune, deşi resursele interne, mai ales cele din domeniul energetic, ar fi creat bazele pentru un campion românesc.

Compania poloneză PKN Orlen, cu o cifră de afaceri de peste 21 de miliarde de euro în 2015, este cel mai mare business din Europa Centrală, potrivit topului realizat de Deloitte, una dintre cele mai puternice firme de consultanţă şi audit la nivel global. Businessul PKN Orlen este de cinci ori mai mare faţă de cel al Automobile Dacia, cea mai mare firmă din România, care ocupă locul 25 în top 500. Podiumul regional este completat de MOL din Ungaria şi de cehii de la Skoda Auto, cu venituri de 13 miliarde de euro, respectiv 11 miliarde de euro anul trecut. „Anul 2015 a fost caracterizat de creşterea consumului şi a investiţiilor. Este de aşteptat ca România să surclaseze alte ţări din regiune în 2016, iar în anii următori se anticipează o creştere solidă“, susţine Lars Wiechen, partener al Deloitte.

Înaintea României, s-au clasat cu număr de companii prezente în top Polonia (182 de companii), Cehia (74 de companii), Ungaria (67 de companii).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO