Auto

Ford s-a concentrat mai mult pe motoare şi promite că va ajunge la sute de maşini pe zi în august

Ford s-a concentrat mai mult pe motoare şi promite că va ajunge la sute de maşini pe zi în august

Autor: Bogdan Alecu

18.08.2012, 19:08 789

Constructorul american a început producţia de maşini la Craiova cu frâna de mână trasă, realizând 50 de maşini pe zi în luna iulie. Cadenţa ar trebui să ajungă la câteva sute de maşini pe zi la finalul acestei luni.

Ford România a fabricat 5.000 de motoare începând cu a doua jumătate a lunii mai şi 650 de maşini B-Max din 27 iunie şi până în prezent, potrivit datelor oficiale transmise de companie, acesta fiind primul bilanţ de când americanii au demarat oficial producţia de serie atât de maşini, cât şi de motoare la Craiova.

"Ca urmare a perioadei de închidere a uzinei pentru întreţinere, în primele trei săptămâni ale lunii iulie, Ford România a construit 650 de modele B-Max", au spus oficialii Ford România.

În condiţiile în care lunile iulie şi august au fost considerate "de tranziţie" între producţia de maşini de test şi cele de serie, spre sfârşitul acestei luni cadenţa zilnică ar trebui să crească la câteva sute de unităţi.

Pentru a produce cele 60.000 de maşini "promise" în intervalul iulie-decembrie, Ford trebuie să ajungă şi chiar să depăşească pragul de 500 de maşini pe zi la sfârşitul acestei luni.

Din cele 650 de maşini produse luna trecută, peste 200 au fost deja livrate către pieţele vestice precum Spania, Germania, Franţa sau Marea Britanie. Livrarea către dealerii din România va demara în septembrie 2012. Potrivit declaraţiilor lui Zoltan Brassai, directorul general al Ford România, pe piaţa locală s-au înregistrat peste 100 de comenzi pentru B-Max, în condiţiile în care americanii şi-au fixat ca target livrarea a 400- 500 de maşini până la finalul anului.

Până acum, cel mai ridicat nivel al producţiei Ford la Craiova a fost în 2010, când se asamblau lunar peste 1.000 de unităţi din utilitara Transit Connect.

În timp ce în prima lună de producţie a B-Max, constructorul american a produs doar 1% din totalul celor 60.000 de auto mobile ce ar trebui să iasă pe poarta uzinei până la finalul anului, în cazul mo toa relor producţia a demarat direct la capacitate maximă, de la sfârşitul lunii mai fiind produse 5.000 din cele 30.000 de motoare EcoBoost care ar trebui realizate în acest an, o mare parte dintre acestea fiind exportate direct către uzina din Spania a constructorului, unde este produs modelul compact Focus.

Odată cu intrarea în perioada de vacanţă a uzinei auto, a fost oprită şi producţia motoarelor pentru instalarea noilor linii de producţie pentru viitorul propulsor de 1,5 litri EcoBoost, potrivit oficialilor Ford România.

Pe măsură ce producţia la uzina de la Craiova va creşte, Ford are în plan angajarea a încă 2.000 de salariaţi, pe lângă cei 4.000 de angajaţi care lu crează în prezent la uzină, creşterea numărului de angajaţi fiind direct proporţională cu cea a producţiei.

Stephen Odell, CEO şi preşedinte al Ford Europa, a anunţat în cadrul deschiderii producţiei lui B-Max că la uzina de la Craiova se va produce un al doilea motor de 1,5 litri pe benzină. Acesta va intra în producţie alături de cel de 1,0 litri EcoBoost. Cel mai probabil va fi vorba tot despre un motor EcoBoost, dar cu patru cilindri, ce va avea peste 130 CP.

Capacitatea instalată a uzinei de motoare este de 350.000 de unităţi, mai mare decât cea programată iniţial, de 300.000. În ceea ce priveşte producţia efectivă, aceasta va fi de 30.000 în acest an, cu un singur schimb de producţie, în care vor lucra 400 de angajaţi ai uzinei, pentru ca anul viitor să urce iniţial la două schimburi şi ulterior la trei pentru a se atinge o producţie de peste 150.000 de motoare. Până în 2015 Ford va produce 800.000 de motoare EcoBoost de 1,0 litri în România şi Germania.

Citiţi mai multe detalii pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO