Auto

Japonezii sunt secretosi cu noutatile de la Geneva. Nu si Opel

09.02.2005, 00:00 17



Pe masura ce se apropie data de incepere a Salonului Auto de la Geneva creste si lista producatorilor care isi anunta noutatile.





OPC, cel mai puternic Astra



Cea mai puternica varianta din gama Opel Astra, OPC (acronimul de la Opel Performance Center, o divizie din cadrul Opel, specializata in dezvoltarea de automobile performante) isi va face oficial aparitia la inceputul lunii martie la Geneva. Varianta care va ajunge din toamna acestui an pe pietele europene este bazata pe conceptul Astra High Performance, expus de Opel la salonul de la Paris.



Astra OPC, cel mai puternic model din gama Astra dezvoltat vreodata, dispune de un motor supraalimentat de 2 litri care ofera o putere maxima de 240 cai-putere. In aceste conditii, acceleratia de la 0 la 100 de kilometri pe ora se realizeaza in mai putin de 7 secunde, viteza maxima ajungand, potrivit datelor tehice anuntate de constructorul german, la 240 de kilometri pe ora.



"Astra este primul dintr-o serie de modele sportive pe care le vom prezenta in urmatoarele luni. Cu noua gama OPC vrem sa demonstram potentialul acestui segment in portofoliul Opel", spune Hans H. Demant, directorul general al producatorului german.



Sasiul dinamic IDS Plus, care permite un control electronic permanent al suspensiilor, jantele de 18 si 19 inch, alaturi de discurile de frana cu dimensiuni importante (321 de milimetri pe fata si 278 de milimetri pe spate), intaresc caracterul sportiv al acestui model. Clientii vor avea insa de asteptat, spun cei de la Opel, pana cel putin in toamna acestui an, cand vor incepe primele livrari. In ultimii trei ani, peste 15.000 de variante OPC ale unor modele Opel (Astra, Astra station wagon sau Zafira) au fost livrate clientilor.





Noul MX-5, la a treia generatie



Japonezii de la Mazda au pregatit pentru salonul de la Geneva doua noi modele noi. De fapt este vorba de o noua generatie a decapotabilei Mazda MX-5 si o varianta facelift a limuzinei Mazda6, din segmentul mediu.



Asteptatul model Mazda MX-5 care va fi prezentat la Geneva este in fapt a treia generatie a celui mai vandut roadster din lume. Japonezii nu au dorit sa ofere detalii legate de acest model, prezentand in schimb niste poze spion ale modelului. Mazda6, primul model lansat de cand producatorul japonez a lansat in anul 2002 noua sa identitate de marca prin " generatia Zoom-Zoom ", va primi la randul sau primul facelift la Geneva. Mazda6 a ajuns intre timp cel mai bine vandut model Mazda din Europa. Nici in acest caz japonezii nu au dorit sa ofere prea multe detalii inainte de lansarea oficiala de la Geneva. Mazda a fost anul trecut una dintre marcile cu cele mai mari cresteri de vanzari de pe continentul european, atingand un nivel record al vanzarilor - 275.000 de unitati, in crestere cu 46% fata de anul precedent.





Zaroot, viitorul masinilor de teren Nissan



Un alt producator nipon cu o evolutie buna pe piata europeana a fost in ultimii ani Nissan. Tocmai de aceea japonezii au decis sa aduca la Geneva conceptul Zaroot, o interpretare proprie asupra modului cum vor arata pe viitor SUV-urile, adica masinile de teren, care alearga de cele mai multe ori pe sosele, decat in teren accidentat. Spre deosebire de alte SUV-uri, Zaroot pune accentul mai putin pe un design spectaculos si mai mult pe calitatile din teren accidentat. Patratos insa in acelasi timp sportiv, conceptul Zaroot pastreaza identitatea de marca a producatorului nipon, dar ofera si indicii clare referitoare la directia pe care o va urma producatorul nipon in anii urmatori.



Salonul Auto de la Geneva va reprezenta pentru cei de la Nissan si un prilej pentru a prezenta pentru prima data pe pamant european modelul de autovehicul utilitar Navara, dar si inceperea oficiala a vanzarilor pentru modelul de teren Pathfinder. Varianta decapotabila a modelului sportiv 350Z va incepe la randul sau sa fie vanduta incepand din luna martie a acestui an, o data cu salonul de la Geneva.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO