Auto

Judeţele unde nu se circulă cu maşina: Care sunt zonele din România unde sunt cele mai puţine benzinării?

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Roxana Petrescu

28.12.2013, 14:09 1902

Bistriţa Nasăud, Tulcea şi Botoşani sunt judeţele din România care au atras cele mai puţine investiţii din partea marilor reţele de benzinării, aici fiind amplasate numai 11, 12, respectiv 13 staţii de alimentare, potrivit datelor centralizate de ZF pe baza datelor transmise de cele mai mari patru companii petroliere locale, Petrom, Rompetrol, MOL România şi Lukoil România.

La polul opus se află Bucureştiul, Constanţa şi Prahova, în care marii benzinari au deschis 121 de staţii, 59, respectiv 55 de puncte de alimentare cu carburanţi.

Petrom are cea mai puternică prezenţă în capitală, cu 60 de puncte de alimentare, urmat de ruşii de la Lukoil, cu 30 de staţii, şi de grupul MOL, cu 21 de benzinării.

Constanţa, oraş legat de capitală prin Autostrada Soarelui, cu importante active economice aşa cum sunt portul sau Rafinăria Petromidia, este a doua zonă preferată de benzinari. În Constanţa, cea mai extinsă reţea de benzinării este controlată de Rompetrol şi la fel în Prahova.

În România funcţionează peste 2.000 de benzinării. Cea mai mare reţea de benzinării este controlată de Petrom şi este for­mată din 542 de staţii. Rompetrol este al doilea mare jucător din această piaţă, cu un total de 405 puncte de alimentare. Ruşii de la Lukoil deţin o reţea formată din 301 staţii, iar MOL România este prezent cu 143 de puncte de alimentare.

Pe lângă aceste reţele, anul acesta doi noi jucători s-au extins pe piaţa locală, azerii de la SOCAR şi ruşii de la Gazprom, prin intermediul companiei NIS Petrol.

SOCAR a investit peste 15 milioane de euro în cele şapte noi benzinării pe care le-a deschis anul acesta, numărul total de staţii al reţelei controlate pe piaţa locală de compania petrolieră azeră ajungând în acest moment la 20 de unităţi. Reprezentanţii companiei au spus însă că sunt aproape de a deschide alte noi puncte de alimentare în Bucureşti, Timişoara, Adjud, Bacău, Focşani, Iaşi, Constanţa sau Deva, fiind achiziţionate terenuri în mai toată ţara. Benzinăria din Bucureşti se află la ieşirea din cartierul Militari, lângă sediul SOCAR de pe bulevardul Iuliu Maniu, aproape de intrarea pe autostrada Bucureşti-Piteşti.

NIS Petrol este filiala din România a companiei sârbe NIS, controlată de Gaz­prom. Compania a deschis prima benzinărie în România la sfârşitul anului trecut şi în prezent are 13 unităţi, alte 10 staţii fiind în diverse stadii de construcţie. Potrivit declaraţiilor iniţiale, ruşii ar fi trebuit să ajungă anul acesta la 50 de staţii, pentru ca în 2015 să aibă o reţea formată din 120 de puncte de alimentare în urma unor investiţii de 150 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO