Reindustrializarea României. Cei mai mari zece jucători din industrie au afaceri de 53 de miliarde de lei, în creştere cu 4%. Cinci din zece sunt companii din sectorul auto

14 iun 2017 Autor: Dana Ciriperu

♦ Doar trei companii din industrie se află între cele mai mari 20 de companii din România în 2016. Spre comparaţie, comerţul are şase companii în top 20 ♦ În cele mai mari zece companii din industria prelucrătoare lucrează 47.000 de oameni ♦ Nouă din zece fabrici au raportat profit.

Automobile Dacia, cea mai mare companie din România şi liderul in­dustriei prelucră­toa­re, generează 40% din cifra de afaceri a top zece jucători din industrie în 2016, după ce construc­torul auto a raportat vânzări de 20,7 mld. lei, în creştere cu 8% anul trecut.

De altfel, cinci dintre cei mai mari zece jucători din industria prelucrătoare vin din sectorul auto - Dacia, Autoliv, Takata, Continental şi Michelin - , arată o analiză a ZF făcută pe baza datelor din anuarul Cei mai mari ju­cători din eco­nomie şi a raportărilor de la Ministerul de Finante. To­pul include doar com­paniile al căror bilanţ pe 2016 există deja pe site-ul mfinante.ro sau care au răspuns la ches­tio­narele ZF privind realizarea anua­rului.

Industria prelucrătoare, unde lu­crează peste 1,3 milioane de sala­riaţi, 30% din efectivul din econo­mie, include fir­mele din industria ali­men­tară, fabri­carea băuturilor, fabri­carea produselor din tutun, textile şi îmbră­căminte, pre­lucrarea lemnului, mo­bilă, industrie chimică, industria auto, fabricarea pro­duselor farma­ceu­tice (companii cu cod CAEN între 10 şi 33).

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 14.06.2017

 
Cuvinte cheie:
industrie
, crestere
, companii
, auto
, afaceri
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide