(auxiliar)

Bursă. La doi ani de la declanşarea războiului ruso-ucrainean, opt din zece cele mai mari companii de pe Bursa de la Moscova înregistrează creşteri de la 7% pe Novolipetsk Steel la 123% pentru Tatneft. Indicele de referinţă MOEX, plus 53%

Bursă. La doi ani de la declanşarea războiului...

Autor: Eduard Ivanovici

02.03.2024, 13:06 37

♦ Trei companii şi-au dublat valoarea de piaţă ♦ Aprecieri de 51% pe Lukoil, 34% în cazul Novatek şi 26% pentru Severstal ♦ MOEX, dinamici peste mediile pieţelor de capital din Europa şi Statele Unite.

Dacă la un an de la începerea celui mai important conflict armat din Europa de după cel de al Doilea Război Mondial, Bursa de Valori de la Moscova crescuse cu 5,3%, majoritatea celor mai importante companii ruseşti şi-au revenit la doi ani de la startul războiului din Ucraina. Astfel, din primele zece firme ruseşti în funcţie de valoarea de piaţă, opt afişează creşteri din 24 februarie 2022 încoace, de la 7% pentru producătorul de oţel Novolipetsk Steel la 123% în cazul gigantului petrolier Tatneft, potrivit calculelor realizate de ZF pe baza datelor de la Investing.

În urmă cu doi ani, indicele MOEX, de referinţă pentru piaţa de capital din Rusia, scăzuse cu 33,3% în ziua în care trupele ruse au pus piciorul în Ucraina. Apoi, după două zile cu o creştere cumulată de 25%, autorităţile au decis închiderea Bursei de la Moscova, de teamă ca scăderile apărute încă de dinaintea războiului să nu tragă şi mai mult în jos piaţa, având în vedere că autorităţile de la Kremlin se confruntau inclusiv cu sancţiunile  impuse de statele vestice. Tranzacţiile cu acţiuni au fost reluate abia o lună mai târziu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO