Bănci și Asigurări

ABN Amro ieftineste creditele cu ipoteca in euro

09.02.2006, 20:21 12

ABN Amro a redus dobanzile la creditele ipotecare si la cele pentru nevoi personale garantate cu ipoteca in euro, ducandu-le la 6,95% si respectiv 7,5% pe an.

Astfel, banca a taiat 2,55 puncte din dobanda la creditul ipotecar si 2,25 puncte din cea a imprumutului pentru nevoi personale. In cazul acestuia, dobanda anuala efectiva (DAE) la euro este acum de 8,37% pe an.

Miscarea ABN continua seria de ajustari ale produselor de finantare pentru clientii individuali lansata la inceputul anului de Raiffeisen, HVB, Alpha Bank, Volksbank si BRD-SocGen.

"Prin scaderea dobanzilor operata recent de Divizia de Consumer Banking, continuam strategia noastra de a oferi servicii si produse de calitate la preturi competitive?", a spus Haris Hanif, senior vice-president al ABN Amro, care conduce divizia de Consumer Banking.

Pentru finantarile in lei banca percepe dobanzi de 9,5% pe an - la creditele ipotecare - respectiv 9,75% pe an pentru cele de nevoi personale garantate cu ipoteca.

Jucatorii cu pretentii pe segmentul de retail isi ajusteaza aproape continuu portofoliul, pentru a face fata unei competitii in crestere. De altfel, majoritatea bancherilor cred ca si anul acesta zona de retail va cunoaste o dezvoltare rapida si doresc sa ocupe o pozitie cat mai buna. Modificarile aduse produselor vizeaza in general nivelul dobanzii percepute, dar si conditiile de acordare - scadenta si plafonul maxim de indatorare, cu impact asupra ratei lunare de plata.

Prin reducerile de dobanzi, ABN Amro se pozitioneaza in partea de jos a pietei, incurajand mai degraba contractarea de credite in valuta. De altfel, bancherii spun ca nici nu este prudent sa acorde finantari pe termen lung in moneda locala, in conditiile in care resursele in lei sunt in general atrase pe perioade scurte.

Olandezii de la ABN Amro, care detin o pozitie puternica pe segmentul coporativ, au decis la sfarsitul lui 2004 sa aduca pe piata locala si divizia de retail. Oficialii bancii spun ca segmentul clientilor individuali s-a dovedit foarte dinamic, planurile de expansiune fiind revizuite. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO