Bănci și Asigurări

Adamescu a ajuns al patrulea asigurator de pe piata

18.02.2009, 17:59 44

Compania de asigurari controlata de omul de afaceri Dan Adamescu, Astra, a ajuns pe locul patru in clasamentul asiguratorilor de pe piata locala, cu afaceri de 178 mil. euro, dupa ce in urma cu un an ocupa locul noua. Astra este astfel singura companie din top zece cu capital majoritar romanesc, dupa ce celelalte au fost vandute.

Astra, unde Adamescu detine peste 70% din actiuni, a inregistrat anul trecut o crestere a businessului cu aproape 60% fata de 2007, mult peste piata, care a urcat cu 11%. Acest lucru s-a datorat in principal contractelor de asigurare Casco incheiate cu firme de leasing. Alte companii din top zece care au crescut peste media pietei sunt Ardaf (peste 100%) si Omniasig (24%).
"Am avut cresteri mari pe asigurari auto Casco si pe property, in timp ce pe RCA (asigurari de raspundere civila auto obligatorie - n.r.) am ramas la acelasi nivel. In ultimii doi ani am incercat sa ne concentram pe zona leasingului, iar anul trecut am vazut rezultatele, pentru ca am reusit sa atragem mai multe contracte in portofoliu, de aici a provenit o parte importanta a cresterii", a declarat Radu Mustatea, directorul general al Astra. Asiguratorul lucreaza cu firme de leasing ca Porsche, RCI, Volksbank sau UniCredit Leasing Corporation, iar asigurarile Casco reprezinta jumatate din business. Mustatea spune insa ca anul acesta nu va mai fi la fel de bun pentru afacerile cu firme de leasing, deoarece vanzarile de masini scad dramatic. Astra detine acum 7,4% dintr-o piata a asigurarilor estimata la 2,4 mld. euro. Primele companii de pe piata sunt Allianz-Tiriac (cota de 15,8%), Omniasig (13,7%) si Asirom (8,5%).
Astra este listata la Bursa, cu o capitalizare de 24 mil. euro, dar are o lichiditate foarte redusa. Un alt actionar al Astra este grupul Uniqa (Austria), cu un pachet de 27%.
Adamescu este proprietarul Unirea Shopping Center din Capitala. El mai detine un centru comercial in Brasov si mai multe cladiri de birouri din Bucuresti, printre care se numara si cel in care functioneaza Bursa. Adamescu este si proprietarul a 15% din actiunile hotelului de cinci stele Intercontinental din Capitala si detine compania hoteliera Lido Bucuresti, dar si hotelul de cinci stele Rex din Mamaia. Omul de afaceri a cumparat recent 12,3% din actiunile Flamingo.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO