Bănci și Asigurări

Afacerile asiguratorilor au stagnat, dar daunele au sarit cu 40%

Afacerile asiguratorilor au stagnat, dar daunele au sarit cu 40%

Angela Toncescu, sefa CSA: Pentru soferii care nu au avut daune in 2009, tariful politei RCA va fi redus cu 10% comparativ cu cel notificat comisiei. Acest bonus poate ajunge la 50% daca in sapte ani un sofer nu a avut daune pe RCA. In schimb, daca a avut o dauna in 2009, tariful RCA va creste cu 45% si poate ajunge la 200% daca a fost implicat in doua accidente.

18.11.2009, 23:28 24

Subscrierile de prime brute consemnate de companiile deasigurari in primele noua luni au stagnat la 6,7 mld. lei (1,6 mld.euro), comparativ cu aceeasi perioada din 2008, in timp ce dauneleplatite asiguratilor au sarit cu 38,6%, pana la 4,43 mld. lei(circa 1,1 mld. euro), potrivit datelor Comisiei de Supraveghere aAsigurarilor (CSA).

"Consideram ca evolutia indemnizatiilor platite reprezinta odovada mai mult decat suficienta ca societatile de asigurare auavut si au capacitatea de a-si onora obligatiile contractuale", anotat Angela Toncescu, presedintele CSA, citata de Mediafax.

In perioada ianuarie-septembrie primele brute subscrise pesegmentul asigurarilor generale au urcat nesemnificativ, pana la5,5 mld. lei, in timp ce subscrierile din asigurari de viata auscazut cu aproape zece procente, ajungand la mai putin 1,2 mld.lei, a spus presedintele CSA.

Indemnizatiile platite pe segmentul asigurarilor generale ausarit cu aproape 37%, pana la 3,92 mld. lei. Circa o treime dinindemnizatiile platite pe sectorul asigurarilor generale au fostreprezentate de daune din asigurari de raspundere civila auto(RCA).

Subscrierile pentru polite RCA au cumulat 1,57 mld. lei, increstere cu 15%, in timp ce pe segmentul Casco asiguratorii auraportat subscrieri in valoarea de 2,55 mld. lei, cu 5% mai multdecat in intervalul ianuarie-septembrie 2008. In acelasi timp,dosarele de dauna aprobate pe segmentul Casco au cumulat 2,18 mld.lei, a mai spus Toncescu.

Sefa CSA a aratat, de asemenea, ca incepand de la 1 ianuarie2010 companiile de asigurari vor pune in aplicare sistemulbonus-malus in tarifarea asigurarilor RCA, astfel incat soferiicare nu sunt implicati in accidente sa plateasca mai putin cu circa10% pentru polita incheiata anul viitor.

"Pentru soferii care nu au avut daune in 2009, tariful politeiRCA va fi redus cu 10% comparativ cu cel notificat comisiei. Acestbonus poate ajunge la 50% daca in sapte ani un sofer nu a avutdaune pe RCA. In schimb, daca a avut o dauna in 2009, tariful RCAva creste cu 45% si poate ajunge la 200% daca a fost implicat indoua accidente", a declarat Angela Toncescu.

Ea a adaugat ca datele statistice arata ca doar 10% din soferiicare incheie polite RCA sunt implicati in accidente auto, iarintroducerea acestui sistem va reprezenta un avantaj pentrumajoritatea asiguratilor.

De asemenea, incepand de anul viitor politele RCA vor fi emisenumai in sistem electronic in incercarea autoritatilor dereglementare de a reduce erorile umane care apar la completareapolitelor, potrivit presedintelui CSA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO