Bănci și Asigurări

Afacerile bulgarilor de la Euroins au scăzut cu 7% în 2014

Afacerile bulgarilor de la Euroins au scăzut cu 7% în 2014

Autor: Ciprian Botea

17.02.2015, 00:04 159

Euroins, subsidiara locală a asigurătorului bulgar Eurohold, a încheiat anul trecut cu un volum de prime subscrise de 479 milioane de lei (108 mil. euro), în scădere cu 7% faţă de 2013, pe fondul vânzărilor uşor mai mici de poliţe de răspundere civilă auto şi al prăbuşirii aproape la jumătate a afacerilor pe Casco (poliţe auto facultative) şi property (asigurări de clădiri).

Oficialii companiei susţin că scăderea veniturilor din prime a fost planificată pe fondul eforturilor de a restructura portofoliul de asigurări auto obligatorii. La nivel local nu au fost publicate date privind structura pe clase de asigurare a primelor subscrise, dar datele grupului bulgar arată că pe piaţa locală veniturile din poliţe RCA au scăzut cu 3%, la echivalentul a 100 mil. euro (445 mil. lei).

Scăderi semnificative s-au înregistrat însă pe Casco şi property, de circa 50%, până la echivalentul a 2,4 şi respectiv 1,7 mil. euro. Asigurările auto obligatorii reprezintă astfel în continuare peste 90% din afaceri.

Asigurătorul afirmă că anul trecut a fost redus cu 70% numărul poliţelor RCA pe segmentele cu daunalitate mare (autocamioane grele şi autobuze), ceea ce a determinat o îmbunătăţire a indicatorulului de solvabilitate. Compania şi-a majorat şi capitalul social anul trecut pe fondul unor cerinţe din partea autorităţii de supraveghere.

Euroins a avut probleme în trecut cu plata dosarelor de daună, iar în 2013 a avut chiar interdicţie de a vinde astfel de poliţe timp de trei săptămâni. Reprezentanţii companiei susţin că anul acesta a debutat cu un calendar alert de achitare a daunelor.

Datele grupului Eurohold arată că businessul de pe piaţa locală a crescut cu 66% în luna ianuarie, la 15,3 mil. euro, pe fondul majorării cu 74% a veniturilor din poliţe RCA. Poliţele RCA însumează 14,8 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO