Bănci și Asigurări

AIG incearca sa bifeze afaceri de 26 mil. euro la sfarsitul anului

15.11.2005, 18:47 17

Asigurarile de incendiu si calamitati naturale au impulsionat afacerile AIG Romania, care au atins nivelul de 17,7 mil. euro (64 mil. lei) in primele noua luni ale anului.

Sucursala romaneasca de asigurari generale a grupului american de servicii financiare AIG a inregistrat in aceasta perioada o crestere cu 52% in euro a primelor brute subscrise, comparativ cu primele noua luni ale anului trecut.

Subscrierile aferente politelor de asigurare de incendiu si calamitati naturale au crescut cu 60% fata de aceeasi perioada a lui 2004, pana la 14,3 mil. euro (peste 51,8 mil. lei). Reprezentantii AIG spun ca aceasta crestere s-a datorat faptului ca au incheiat mai multe polite, cu sume asigurate mai mari.

Asiguratorul a incheiat primele noua luni ale anului cu un profit net de peste 590.000 de euro (2,1 mil. lei), mai mare cu 24% fata de perioada similara a anului trecut.

In primele trei trimestre, cea mai mare crestere a inregistrat-o sectorul asigurarilor de pierderi financiare, care au generat subscrieri de aproape 340.000 de euro (1,2 mil. lei), cu 74% mai mari decat in aceeasi perioada a anului trecut.

"In principal, cresterea s-a datorat politelor de raspundere a managerilor, Directors& Officers Liability (D&O). Aceste polite au prime de asigurare peste medie si au fost incheiate de cateva companii romanesti listate la Bursa", a explicat Mihai Lucanu, Financial Lines&Marine Manager in cadrul AIG Romania. Politele de asigurare D&O reprezinta circa 75% din totalul politelor de asigurare de pierderi financiare incheiate de companie. Asigurarea D&O este cumparata de companii pentru manageri si acopera pierderile financiare cauzate companiei sau tertilor de administratori si directori executivi in urma erorilor si omisiunilor din activitatea de conducere.

Pe langa asigurarea D&O, din clasa asigurarilor de pierderi financiare fac parte asigurarile impotriva riscului de frauda, inclusiv din vina angajatilor (polite denumite, in general, Crime/ Fidelity) si asigurarile pentru situatii de criza, cum ar fi rapirea unei persoane, contaminarea sau retragerea de pe piata a produselor si deturnarea de fonduri.

In primele noua luni ale anului, asigurarile de raspundere civila generala au crescut cu 39% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la nivelul de 1,5 mil. euro (peste 5,5 mil. lei). Potrivit directorului general al AIG Romania, Mihnea Tobescu, acest avans s-a datorat contractelor de asigurare cu mai multe companii romanesti care activeaza in Irak. In cadrul asigurarilor de raspundere civila mai sunt incluse politele de rapundere civila generala profesionala, a angajatorului, a managerilor, respectiv de raspundere civila pentru produse si pentru poluare.

AIG a platit despagubiri de peste 406.000 de euro (aproape 1,5 mil. lei) in primele noua luni, triple fata de aceeasi perioada a anului trecut. Cele mai multe daune, de 169.000 de euro (611.000 lei) au fost platite pentru politele de asigurare de incendiu si calamitati naturale. "Aceste daune au fost cauzate de ultimele inundatii", a spus Tobescu.

Pentru acest an, compania se asteapta la un profit intre 1 si 2 mil. dolari (intre 850.000 si 1,7 mil. euro), in conditiile unui volum de afaceri de 30 de mil. dolari (aproape 26 mil. euro). In 2004, AIG a subscris prime brute de 16 mil. euro (65 mil. lei) si a raportat un profit de peste 1 mil. euro (4,16 mil. lei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO