Bănci și Asigurări

Allianz-Tiriac: reasigurarea impune primele mai mari la asigurari de locuinta

12.01.2004, 00:00 62

Allianz-Tiriac, cel mai mare jucator de pe piata asigurarilor generale, va majora si anul acesta cotatiile la asigurarile de locuinte pentru persoane fizice, din cauza ca nivelul primelor este insuficient pentru conditiile de reasigurare oferite pe piata externa.    
"Am reusit majorarea pretului anul trecut, cu circa 40-50%, dar este inca insuficient. In 2004 continuam ajustarea. Primele pentru asigurari de bunuri pentru persoane fizice vor fi mai mari cu 25% decat anul trecut. Din cauza preturilor mari de reasigurare, subscrierea acestor riscuri nu devine profitabila", a explicat Cornel Toma, director de reasigurare in cadrul companiei.
Pentru a fi sigure ca pot plati in caz de catastrofa, companiile de asigurari sunt nevoite sa cumpere reasigurare, adica se asigura la randul lor la companii mai mari, specializate, cedand o parte din primele incasate. Aceasta are ca efect scaderea profitabilitatii, cand pentru aceeasi bani se obtine din ce in ce mai putina acoperire.
Din 2001 incoace, primele de reasigurare au crescut pe pietele externe dupa atentatul de la WTC, inundatiile din Europa Centrala si, mai ales, scaderea de pe marile piete bursiere. In plus, la Romania se adauga riscul tot mai mare de producere a unui cutremur de pamant de magnitudine semnificativa.  
"Fata de Romania, la contractelele proportionale (cele in care proportia din prima cedata este egala cu proportia riscului preluat-n.red.) se mentin conditiile destul de aspre.Spre exemplu, pentru protectia de catastrofa n-am putut obtine conditii mai bune ca anul trecut", a explicat Toma. 
Cotatia medie a companiei pentru o asigurare full-risk pentru casa sau un apartament- cutremur, inundatie, furt si altele- a fost in 2002 de circa 0,2%, iar anul acesta va fi de 0,25%. Cotatia difera in functie de amplasamentul casei, de vechime si de alti factori.
Cu toata cresterea cotatiei, aceasta este inca insuficienta, considera Toma. Din punctul de vedere al marilor reasiguratori, Swiss Re, Munich Re, cutremurul nu este "pretuit" pe piata romaneasca la un nivel care sa permita crearea rezervelor necesare. "Marii reasiguratori ar vrea ca numai cotatia pentru asigurarea de cutremur sa fie de 0,2%, astfel incat asigurarea pentru toate riscurile ar ajunge la o cotatie de circa 0,5%", a explicat Toma.
Allianz-Tiriac este una din companiile de pe piata cu cel mai mare grad de cedare in reasigurare, mai ales in cazul asigurarilor property (de incendiu si alte pagube la bunuri).
Din portofoliul de 130 milioane prime brute subscrise anul trecut de catre companie, mai putin de 4 milioane de euro este reprezentat de asigurarile de bunuri pentru persoane fizice. sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO