Bănci și Asigurări

ANPC a lansat o adresă de e-mail pentru consumatorii cu situaţii dificile la bănci

ANPC a lansat o adresă de e-mail pentru consumatorii cu...

Autor: Alexandru Nanu

30.05.2023, 09:01 5676

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a lansat o adresă specială de e-mail, cu scopul de a veni în sprijinul consumatorilor care identifică elemente menite să le afecteze direct interesele şi să îi determine să ajungă într-o situaţie financiară dificilă, în timpul derulării unui credit bancar contractat, conform celui mai recent comunicat al instituţiei.

Adresa de e-mail prin care consumatorii pot semnala probleme este spsf@anpc.ro.

Acest email vine după ce ANPC a amendat 19 bănci cu circa 950.000 lei cumulat în legătură cu modul de calcul al dobânzilor şi rambursarea creditelor.

Problemele pe care le pot semnala consumatorii sunt:

  • creşterea exagerată a ratelor şi, ca atare, a gradului său de îndatorare, faţă de momentul contractării creditului;
  • creşterea nejustificată a dobânzii aplicate pentru rambursarea creditului, comparativ cu prevederile contractuale;
  • prezentarea, la momentul ofertării, doar a soluţiei de rambursare cu rate egale (ponderea în rată fiind de 75% dobândă şi 25% sold principal), fără a i se pune la dispoziţie mai multe posibilităţi de rambursare pentru a alege.

În cazul în care consumatorii doresc să reclame astfel de situaţii, trebuie să transmită pe adresa de e-mail menţionată, scanarea următoarelor documente

  •  contractul si scadenţarul iniţial;
  •  valoarea actuală a ratei;
  •  notificările primite de la bancă;
  •  venitul net al titularului, la momentul contractării şi în prezent;
  •  corespondenţa pe care aţi avut-o cu banca.

„Pentru documentarea comparativă a comisarilor ANPC care se ocupă de acest domeniu, în cazul în care locuiţi sau munciţi în altă ţară a Uniunii Europene, deţineţi un contract de împrumut încheiat cu o bancă de acolo şi doriţi să veniţi în sprijinul instituţiei noastre – pentru o imagine cât mai completă referitoare la abordarea acestei chestiuni la nivelul comunitar – trimteţi, pe aceeaşi adresă de e-mail, scanarea documentelor care să conţină nivelul ratelor, scadenţarele, dobânzile sau orice altă informaţie referitoare la derularea creditului doriţi să ne puneţi la dispoziţie, fără a ne dezvălui datele Dvs. personale”, conform documentului oficial.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO