Bănci și Asigurări

Aproape 60.000 de clienţi au devenit restanţieri în noiembrie: creditele proaste revin la 11 mld. lei

Dragoş Cabat, CEO al CIO Council

Numărul restanţierilor creşte, în general, înainte de perioada de Crăciun pentru că oamenii preferă să cumpere lucruri pentru sărbătorile de iarnă. Este o sezonalitate. Creşterea numărului restanţierilor se poate observa înainte de sărbătorile de iarnă şi înainte sau în timpul concediilor de vară. Nu au scăzut mult nici salariile, nu a crescut nici rata şomajului, nu ar fi explicaţii de o altă natură.

Dragoş Cabat, CEO al CIO Council Numărul restanţierilor creşte, în general, înainte de perioada de Crăciun pentru că oamenii preferă să cumpere lucruri pentru sărbătorile de iarnă. Este o sezonalitate. Creşterea numărului restanţierilor se poate observa înainte de sărbătorile de iarnă şi înainte sau în timpul concediilor de vară. Nu au scăzut mult nici salariile, nu a crescut nici rata şomajului, nu ar fi explicaţii de o altă natură.

Autor: Liviu Popescu

13.01.2015, 18:00 848

Numărul persoanelor fizice cu restanţe mai mari de 30 de zile în contul creditelor contractate de la bănci şi instituţii financiare nebancare a urcat la 713.000 la finalul lunii noiembrie 2014, ceea ce înseamnă un salt de circa 60.000 de restanţieri faţă de nivelul din luna anterioară, potrivit datelor din ultimul raport lunar al BNR.

Numărul creditelor restante a marcat un salt chiar mai spectaculos, de aproape 100.000 de conturi comparativ cu luna octombrie. Numărul creditelor-problemă a ajuns la 949.000 în noiembrie. Numărul conturilor de credit cu restanţe este mai mare chiar decât la finalul lui 2013, în pofida procesului de curăţare a bilanţurilor derulat de bancheri anul trecut.

„Numărul restanţierilor creşte, în general, înainte de perioada de Crăciun pentru că oamenii preferă să cumpere lucruri pentru sărbătorile de iarnă. Este o sezonalitate. Creşterea numărului restanţierilor se poate observa înainte de sărbătorile de iarnă şi înainte sau în timpul concediilor de vară. Nu au scăzut mult nici salariile, nu a crescut nici rata şomajului, nu ar fi explicaţii de o altă natură“, comentează analistul economic Dra­goş Cabat.

La finalul lunii noiembrie, populaţia avea restanţe mai mari de 30 de zile în valoare de 10,9 mld. lei (echivalentul a 2,4 mld. euro), cu circa 250 mil. lei peste nivelul din luna anterioară. Compa­rativ cu noiembrie 2013, volumul restanţelor la creditele de retail este totuşi în scădere cu circa o jumătate de miliard de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO