Bănci și Asigurări

ASF nu mai vrea să prelungească plafonarea preţurilor la RCA: Autoritatea de Supraveghere Financiară introduce conceptul de „client cu risc ridicat”

ASF nu mai vrea să prelungească plafonarea preţurilor...

Autor: Dan Straut

13.03.2017, 16:48 839

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) anunţă că a elaborat un pachet de acţiuni pentru stabilizarea pieţei RCA, după expirarea perioadei de plafonare a tarifelor.

Potrivit ASF, pachetul de acţiuni cuprinde „un pilon legislativ, inclusiv participarea la aprobarea Legii RCA în Parlament şi elaborarea legislaţiei de nivelul 2. de competenţa Autorităţii”, apoi „introducerea preţului de referinţă, cu monitorizarea primelor efective pentru sectoarele cele mai vulnerabile” şi „implementarea de măsuri specifice de protecţie a consumatorilor”.

Printre cele mai importante măsuri pe care ASF le are în vedere se numără stabilirea tarifelor de referinţă, introducerea în legislaţie a conceptului „client cu risc ridicat”, elaborarea unor ghiduri cu privire la relaţia asigurătorilor/intermediarilor cu consumatorii, precum şi derularea unor activităţi susţinute de informare publică şi de educaţie financiară pe tema poliţelor RCA.

În vederea stabilirii tarifelor de referinţă, ASF va contracta servicii actuariale de specialitate din partea unei terţe părţi independente pentru întărirea credibilităţii rezultatelor obţinute. Totodată, ASF va lucra la acest proiect cu Banca Mondială care va oferi asistenţă tehnică în vederea consolidării unei pieţe de asigurări RCA orientată pe tarife de referinţă.

Referitor la introducerea conceptului „client cu risc ridicat”, ASF precizează că, pentru această categorie specială, analiza prevederilor legislative de pe alte pieţe mature (ex. Austria, Belgia) indică abordări precum „posibilitatea apelării la o asociaţie a asigurătorilor în situaţia în care tariful de primă depăşeşte un anumit prag”. În urma determinării de către această asociaţie a unui tarif aferent riscului ridicat, „contractul de asigurare este repartizat pe baza unor criterii care pot să ţină cont de cota de piaţă, către o societate de asigurare membră a asociaţiei. În România, acest proces ar putea fi gestionat de către BAAR”.

ASF mai are în vedere şi elaborarea unui ghid cu privire la prevenirea practicilor incorecte, neloiale care să includă recomandări referitoare la conduita asigurătorilor sau a intermediarilor în asigurări în relaţia cu consumatorii, precum şi implementarea unor activităţi de informare publică şi educaţie financiară axată pe rolul şi utilitatea RCA.

„Aceste măsuri se înscriu într-un cadru mai amplu al proiectului privind stabilizarea pieţei RCA. Proiectul urmăreşte atât implementarea unor măsuri imediate, necesare procesului de tranziţie către un sistem bazat pe tarife de referinţă, cât şi alte demersuri de stabilizare şi dezvoltare a pieţei pentru următoarele 12 luni”, precizează Autoritatea.

ASF este autoritatea naţională pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital, care însumează peste 10 milioane de participanţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO