Bănci și Asigurări

Asigurările generale vor fi cele mai afectate de aplicarea Solvency II

Autor: Ciprian Botea

16.03.2011, 23:47 77

Companiile locale de asigurări nu sunt complet pregătite sătreacă la regimul de solvabilitate Solvency II, care se va aplicadin ianuarie 2013, principalele probleme fiind legate de pregătireainsuficientă a angajaţilor şi de lipsa unor sisteme informaticeadecvate, afirmă reprezentanţii pieţei.

Câţiva asigurători trebuie să-şi ajusteze şi profilul de riscpentru a îndeplini noile cerinţe de solvabilitate acapitalului.

Cele mai afectate de introducerea noului regim de solvabilitate,care înseamnă o corelare mai strânsă între riscu­rile asumate şicapitalul fiecărui asigurător, vor fi societăţile de asigurărigenerale, unde riscul de subscriere este dominant. Segmentul deasigurări generale însumează circa 80% din totalul primelor brutesubscrise de companiile locale.

"Activitatea de asigurări generale este mai afectată deintroducerea Solvency II. Rezultatele studiului QIS 5 arată că treidin cinci companii de asigurări generale şi cinci din opt companiicompozite ar înregistra o scădere a surplusului de capital mai marede 50% în Solvency II comparativ cu regi­mul actual desolvabilitate", a declarat Ionel Marin, direc­torul direcţiei deactuariat din cadrul Comisiei de Supra­veghere a Asigurărilor(CSA).

Studiul QIS 5 s-a desfăşurat la nivel european în a doua parte aanului şi a urmărit impactul aplicării Solvency II asupra pieţei deasigurări, în cercetare fiind incluse şi 18 companii de asigurăridin România, care deţin împreună 94% din volumul subscrierilor peasigurări de viaţă şi aproape 80% din piaţa de asigurărigenerale.

"Dacă fondurile proprii ale unei companii coboară sub cerinţeleminime de capital, autoritatea de supraveghere va declanşa acţiuneade ultimă instanţă de retragere a auto­rizaţiei", a declarat AngelaToncescu, preşedintele CSA.

Şi societăţile de asigurări de viaţă vor fi afectate."Asigurările de viaţă tradiţionale cu participare la profit arputea să devină nerentabile după aplicarea noului regim desolvabilitate şi astfel va trebui să găsim produse noi care să fieşi profitabile", a comentat Ana Tripşa, directorul departa­mentuluide actuariat din ING Asigurări de Viaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO