Bănci și Asigurări

Asigurătorii au vândut peste 3 milioane de poliţe RCA la tarife plafonate

Asigurătorii au vândut peste 3 milioane de poliţe RCA...

Autor: Anelis Baciu

14.08.2017, 00:06 118

Piaţa RCA generează anual prime brute subscrise de circa 4 mld. lei.

Companiile de asigurări au emis peste 3 mi­lioane de poliţe de asigurare auto obligatorie (RCA) în perioada 17 noiembrie 2016 - 18 mai 2017, în care tarifele au fost îngheţate ca urmare a unei ordonanţe de urgenţă emisă de guvernul Cioloş, potrivit unei analize efectuate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Din studiul menţionat a reieşit faptul că toţi cei nouă asigurătorii RCA au respectat prevederile legale, „neexistând situaţii în care tarifele m­aximale să fi fost depăşite“. Noul preşedinte al ASF Leonar­do Badea a spus că nu va tolera derapaje în niciuna dintre pieţele pe care le supraveghează.

„Ca urmare a preroga­tivelor acordate de lege, ASF supraveghează prudenţial, cu deosebită atenţie, atât piaţa asigurărilor, piaţa de capital, cât şi piaţa pensiilor private, fără a tolera derapaje de la normalitate“, a spus Leonardo Badea.

Decizia de plafonare a tarifelor la RCA pentru toate categoriile de vehicule a venit ca soluţie la conflictul care a apărut între transportatori şi asigurători la finalul anului trecut. Firmele de transport au acuzat asigurătorii că au majorat cu până la de trei ori tarifele la RCA după falimentul Astra Asigurări. Plafonarea tarifelor a fost valabilă până pe 19 mai, dată de la care au intrat în vigoare tarifele de referinţă care sunt în medie cu 13% mai mici decât cele plafonate. Plafonarea tarifelor pentru poliţele RCA a fost o măsură doar în beneficiul companiilor de transport, în condiţiile în care persoanele fizice au fost nevoite să scoată mai mulţi bani din buzunar pentru poliţa RCA decât în perioada în care nu existau tarife stabilite prin lege.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO