Bănci și Asigurări

Asiguratorii se lupta din nou pentru deductibilitate

Asiguratorii se lupta din nou pentru deductibilitate
22.03.2010, 23:05 45

Companiile de asigurari incearca din nou sa convinga MinisterulFinantelor sa acorde deductibilitate fiscala primelor platitepentru politele de asigurare de viata, sustinand ca astfel piata vacreste mult mai rapid, iar economia va beneficia de investitiisuplimentare de 3,6 mld. lei (circa 900 mil. euro) in urmatoriicinci ani.

Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare (UNSAR) si Comisiade Supraveghere a Asigurarilor (CSA) urmau sa trimita ieri scrisoripremierului, ministrului de finante, ministrului muncii sicomisiilor de specialitate din Parlament in care solicitaintroducerea deductibilitatii fiscale a primelor pentru politele deasigurare de viata incheiate pe cel putin 10 ani, in limita a 400de euro pentru persoanele fizice si tot atat pentru companiile careofera acest beneficiu angajatilor lor. Si in anii trecutiasiguratorii au avut astfel de incercari, dar acestea au esuat.

"Este o dorinta mai veche a celor care activeaza in asigurari deviata, sa convinga Ministerul Finantelor ca stabilirea uneideductibilitati pentru aceste polite este benefica atat pentrupiata asigurarilor de viata, cat si pentru bugetul Romaniei", adeclarat Angela Toncescu, presedintele CSA.

Potrivit unui studiu realizat de UNSAR, deductibilitatea fiscalaar duce la cresterea pietei asigurarilor pana la 5,9 mld. lei in2015, in timp ce fara aceasta facilitate piata ar ajunge la numai2,9 mld. lei. Ponderea in PIB a primelor brute subscrise dinasigurari de viata, un indicator important al dezvoltarii acesteiindustrii, s-ar dubla odata cu introducerea acestei facilitati, la0,63% in 2015, fata de 0,3% in prezent. Fara deductibilitateponderea pietei in PIB ar urca foarte putin, la 0,35%.

Deductibilitatea fiscala este aplicata in aproape toate tariledin regiune, dar si in statele vestice, insa in Romaniaautoritatile au declarat de mai multe ori ca, in contextulimpozitarii veniturilor si a profiturilor cu o cota unica si nu unimpozit progresiv (asa cum era inainte de 2005), deductibilitateanu poate fi aplicata. Pe de alta parte, contributiile la fondurilede pensii private facultative sunt deductibile in limita a 400 deeuro pe an pentru angajat si angajator.

In Bulgaria, de exemplu, primele platite pentru asigurarile deviata sunt deductibile in limita a 10% din venitul anual alasiguratului. In Slovacia limita este de 300 de euro/an, iar inCehia de 400 de euro/an.

"Introducerea pragului de 400 de euro pe an ar stimula crestereaprimei de asigurare. In prezent doar 10% din contracte au o primade 400 de euro, iar deductibilitatea cred ca ar urca ponderea la60%", afirma Cornelia Coman, vicepresedinte al UNSAR si directorulgeneral al ING Asigurari, liderul pietei de asigurari de viata.

In 2009 piata asigurarilor de viata a scazut cu 13%, pana la1,62 mld. lei.

"Propunerea noastra este ca toate primele platite dupa intrareain vigoare a acestei facilitati sa fie deductibile, chiar si celepentru polite incheiate in trecut", mai spune Coman. Ea estimeazaca aproximativ 80% din contracte vor beneficia de deductibilitate,restul de 20% fiind asigurari atasate creditelor contractate pentruperioade mai mici de zece ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO