Bănci și Asigurări

Au scăzut la nivelul din 2008. Depozitele străinilor au scăzut cu 5% în doar două luni şi au ajuns la minimul de la criză încoace

Au scăzut la nivelul din 2008. Depozitele străinilor au...

Autor: Liviu Popescu

18.04.2016, 00:07 362

Depozitele pe termen mediu şi lung constituite de străini la băncile locale, în special forme de sprijin de la băncile-mamă, au scăzut în luna februarie la 4,9 mld. euro, cu aproximativ 700 mil. euro sub nivelul din aceeaşi lună a anului trecut, potrivit datelor BNR. Astfel depozitele nerezidenţilor au atins cel mai scăzut sold din luna mai a anului 2008, când criza începea să-şi facă simţită prezenţa.

Declinul de pe piaţa din România poate fi pus pe seama faptului că volatilitatea de pe unele pieţe, chiar şi cele din Europa, a determinat unele grupuri bancare să retragă bani şi să îi repatrieze în ţările în care a fost prezentă incertitudinea economică.

Procesul de dezintermediere din partea băncilor-mamă a continuat să fie ordonat, ceea ce a contribuit la atenuarea semnificativă a vulnerabilităţilor legate de necorelarea pe valute a operaţiunilor bancare, potrivit BNR „Compensarea integrală a retragerilor efectuate de băncile-mamă prin creşterea depozitelor locale creează premisele continuării creşterii creditării“, se arată în Raportul de Stabilitate Financiară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO