Bănci și Asigurări

Baltazar, in afacerea "case contra calatorii" pentru pensionari

14.09.2008, 19:03 30


Bogdan Baltazar, fostul presedinte al BRD, va lansa, in calitate de consilier, o afacere dupa modelul equity release pe piata romaneasca, sub numele Hild Assets.

Firma exista deja in Ungaria de patru ani, iar anul acesta a patruns in Bulgaria si Romania. Principalul actionar este banca de investitii americana Merrill Lynch, dar firma este inscrisa prin Luxemburg, din considerente fiscale. Firma din Romania are un capital social de un milion de lei.

Conceptul equity release presupune "eliberarea" in timpul vietii a valorii casei pentru care o persoana a muncit pana la pensionare. Astfel, cei care au peste 65 de ani si-ar putea transforma valoarea casei in sume de bani pe care sa le cheltuiasca, spun reprezentantii firmei, care vor anunta mai multe detalii saptamana aceasta.

Afacerea consta de fapt in oferirea unei sume de bani, numita in engleza launch put, sau lump sum, la semnarea contractului, prin care Hild Assets devine proprietarul casei. Ulterior, se ofera o renta viagera, iar clientul se poate bucura astfel de activitati sociale, acces la clubul Hild sau calatorii. Firma isi asuma drepturile de proprietar in ceea ce priveste reparatiile majore ale casei, dar clientului ii revine obligatia de plata a cheltuielilor curente.

Compania isi asuma riscurile devalorizarii casei sau, dimpotriva, va castiga din cresterea preturilor la imobiliare. Cat despre estimarea numarului de ani in care clientul va ramane in viata, surse din piata afirma ca este direct proportionala cu suma care se negociaza la semnarea contractului. Cu toate astea, nu sunt facute analize medicale, ci numai un test psihologic, pentru a avea confirmarea in fata urmasilor ca decizia a fost luata pe propria raspundere.

Reprezentantii companiei nu au dorit sa ofere declaratii oficiale pana la lansarea firmei, marti seara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO