Bănci și Asigurări

Banca Reglementelor avertizează că recentul şoc al pieţei financiare este doar unul dintre multe altele

Banca Reglementelor avertizează că recentul şoc al...

Autor: Mediafax

18.12.2018, 00:00 330

Recentul şoc de pe piaţa globală este doar începutul unor multe alte şocuri, pe măsură ce investitorii se adaptează la o lume monetară cu reguli mai stricte şi la ameninţarea încetinirii creşterii economice, a anunţat Banca Reglementelor Internaţionale, conform Reuters. 

Anul 2018 a fost unul dur, cu mari scăderi ale acţiunilor pe pieţele europene şi asiatice şi chiar ale acţiunilor din SUA, care au scăzut recent, după o decadă de creştere, reaminteşte Reuters.

În ultimul trimestru au apărut tot mai multe temeri în ceea ce priveşte o încetinire a creşterii economice mondiale şi a celei americane, pe măsură ce zgomotul războiului comercial a escaladat, iar băncile centrale şi-au înăsprit politica sau s-au pregătit să înceteze perioada de acordare a unor stimulete extraordinare.

„Tensiunile de pe piaţă pe care le-am văzut în acest trimestru nu au fost un eveniment izolat. Politica monetară a fost obligată să fie o provocare, în special în lumina tensiunilor comerciale şi a incertitudinii politice“, a afirmat Claudio Borio, şeful departamentului monetar şi economic al Băncii Reglementelor Internaţionale (Bank of International Settlements, BIS), în analiza trimestrială.

Printre provocările cu care se confruntă economia globală, Borio a menţionat probabilitatea de a creşte inflaţia, de a apărea „norul întunecat“ al datoriilor corporative din Statele Unite, cu o rată mai redusă şi o slăbiciune a sectorului bancar european. BIS este banca băncilor centrale din lume, iar rapoartele sale sunt văzute drept un indicator al opiniilor vehiculate în spatele uşilor închise din cadrul reuniunilor sale trimestriale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO