Bănci și Asigurări

Banca Transilvania vaneaza clientii altor banci pentru cota de piata

12.05.2010, 23:00 43

Banca Transilvania vrea sa vanda cel putin o mie de creditefirmelor care aleg sa-si refinanteze imprumuturile luate de la altebanci, prin reducerea la jumatate, timp de un an, a ratelor lunare,au spus miercuri reprezentantii bancii.

"Creditul este destinat companiilor care platesc rate mari laimprumuturile luate de la alte banci. Este un produs creat pentru araspunde nevoii acute a companiilor de a-si refinanta datoriile", adeclarat Robert Rekkers, presedintele Bancii Transilvania. El aprecizat ca acest credit este parte a unei politici mai agresive abancii, care incearca sa castige cota de piata anul acesta siasteapta la o crestere cu doua cifre a creditarii. Anul trecut, BTsi-a majorat soldul creditelor acordate cu 8,5%, fata de 16% catisi propusese initial.

"Vrem sa crestem anul acesta soldul creditelor cu doua cifre sisa luam cota de piata de la alte banci, dar vom fi in continuareprudenti. Cresterea pe creditare va veni in mare parte din zona decompanii", a adaugat seful BT. Banca are in prezent o cota de piatade circa 6%, ceea ce o situeaza in primii zece jucatori de pepiata.

Creditul de refinantare poate fi contractat pe o perioada demaxim 90 de luni in limita a 1 mil. lei de catre companiile care auactivitate de cel putin doi ani si a caror cifra de afaceri nu ainregistrat o scadere mai mare de 25% anul trecut. Firmele nutrebuie sa aiba restante la credite sau la bugetul de stat

Rekker admite, in acelasi timp, ca situatia portofoliilor decredite va continua sa se deterioreze in perioada urmatoare siestimeaza o crestere cu 600 de milioane de lei pana la sfarsitulanului a provizioanelor constituite de Banca Transilvania.

De la debutul crizei banca a restructurat aproximativ 3.000 decredite acordate companiilor. In acelasi timp, BT a dat firmelorimprumuturi garantate de Fondul de Garantare in valoare de 369 mil.lei din toamna trecuta pana in prezent. Rekkers spune ca si pesectorul persoanelor fizice se simte o revigorare a cererii, maiales in cazul creditelor din "Prima casa".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO