Bănci și Asigurări

Bancherii portughezi: Este loc si pentru noi pe piata

Bancherii portughezi: Este loc si pentru noi pe piata
12.10.2007, 19:16 20

La aproape doi ani dupa pierderea "la mustata" a celei mai mari afaceri bancare din Romania, achizitia numarului unu - BCR, grupul portughez Millennium Bcp incearca acum sa-si faca loc pe piata locala de 60 de miliarde de euro, extrem de aglomerata si competitiva, pornind "de la zero" o strategie care necesita investitii mari si timp.
Ieri, cel mai mare grup portughez a inceput oficial "lupta" pentru piata si clienti, dupa ce aproape un an a atras personal de la celelalte banci. Millennium Bank Romania a inceput operatiunile cu o retea de 39 de unitati, investitiile realizate pana acum ridicandu-se la 40 de milioane de euro. Pana la sfarsitul anului vor deveni operationale inca cel putin doua unitati. Potrivit planurilor, reteaua trebuie sa ajunga la 100 de unitati pana in 2009, in timp ce planul de investitii totalizeaza 300 mil. euro, urmand sa sustina dezvoltarea pana in 2013. "Romania are perspective importante de crestere economica si implicit a sectorului financiar. Credem ca vom avea loc sa crestem si sa implementam modelul nostru comercial. Pentru noi, Romania este piata cu cel mai mare potential de crestere", a afirmat ieri la Bucuresti Filipe Pinhal (foto centru), presedintele Millennium Bcp. Ei au ales trei segmente de piata pe care vor merge agresiv - zona companiilor, segmentul de retail in care includ companiile mici si clientii individuali cu venituri considerabile si aria de consumer finance. Pentru Millennium, piata din Portugalia nu ii mai poate aduce o crestere sustinuta si de aceea incearca sa se extinda pe alte piete. "Suntem prezenti in multe tari, dar in fiecare incercam sa fim o banca locala. In Grecia suntem greci, in Polonia suntem polonezi, iar in Romania nu vom fi portughezi, ci romani", a spus Filipe Pinhal. Din echipa curenta de 500 de oameni a Millennium Bank Romania, doar cinci sunt portughezi. Numarul doi este Dan Sandu, care a venit de la Citibank Romania. "Sectorul financiar din Romania este foarte competitiv, marile banci regionale fiind deja prezente, astfel ca viata noastra nu va fi usoara. Vrem sa fim o banca universala, cu o gama larga de produse si mai multe canale de distributie", a aratat Jose Toscano (foto stanga), seful operatiunilor din Romania si cel care a condus acum doi ani de zile echipa care a licitat pentru BCR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO