Bănci și Asigurări

Bancherii redeschid sezonul ofertelor promotionale la credite

Bancherii redeschid sezonul ofertelor promotionale la credite

Pe fondul temerilor de scumpire generalizata a creditelor, bancile gasesc resurse de ieftinire pentru cresterea vanzarilor

22.10.2007, 19:54 25

Bancherii redeschid sezonul ofertelor promotionale la credite odata cu apropierea sarbatorilor de iarna, lupta continuand sa fie purtata in zona preturilor. Accentul cade acum pe imprumuturile de mare valoare acordate in euro si pe perioade lungi, dupa ce creditul de consum, vedeta anilor trecuti, a pierdut din dinamica.
BCR si Alpha Bank au anuntat derularea unor promotii pana la sfarsitul anului, ambele banci mizand pe creditele garanatate cu ipoteca. Si turcii de la Garanti Bank, care pregatesc o ofensiva pe retail, anuntasera saptamana trecuta o reducere promotionala de dobanda.
BCR, cea mai mare banca din sistem, coboara dobanda pana la 5,3% pe an, pentru creditele ipotecare sau imobiliare in euro. Acest pret le este oferit insa numai clientilor care isi incaseaza veniturile (salarii sau pensii) prin conturi curente deschise la BCR, de cel putin doua luni. Banca implementeaza astfel conceptul de "client fidel", care beneficiaza in acest caz de o reducere de dobanda de jumatate de punct procentual. In cadrul ofertei, nivelul dobanzii pentru clientii noi va fi de 5,8% pe an, fata de 6,2% pe an, cat era inainte.
Pentru creditele de nevoi personale cu garantii reale banca cere acum o dobanda de 6,95% pe an, fata de 7,4% pe an, cat era nivelul standard. Pentru clientii fideli dobanda este cu jumatate de punct mai mica, respectiv 6,45% pe an. Aceste dobanzi sunt fixe doar in primul an de derulare a contractului, dupa care variaza in functie de conditiile de piata. Banca ofera si variante de dobanzi fixe pe 3 sau 5 ani, insa acestea sunt mai mari si nu au fost incluse in promotia curenta.
Bonsul de dobanda acordat "clientilor fideli" serveste BCR si pentru promovarea produsului de cont curent, pe care l-a relansat recent, dupa ce au fost adaugate noi functionalitati, precum posibilitatea de a realiza tranzactii prin telefon sau pe internet. Grecii de la Alpha Bank au ales sa renunte la comisionul perceput la acordarea creditelor imobiliare, care era in mod obisnuit de 2% din suma. Spre deosebire de BCR, Alpha renunta la comision pentru toate tipurile de credite imobiliare si ipotecare, indiferent de moneda in care sunt contractate. Si aceasta promotie se termina la sfarsitul anului. Banca vinde credite imobiliare la o dobanda de 5,9% pe an, fixa in primul an. Exsita si posibilitatea de a alege o dobanda fixa in primii doi ani de contract, nivelul fiind in acest caz de 6,9% pe an, la euro.
Primele oferte promotionale ale toamnei reinvie lupta "dobanzilor mici", chiar in plina discutie privind necesitatea majorarii preturilor imprumuturilor. Bancherii, de la sefii celor mai mari banci din sistem si pana la jucatori de talie mica, au aratat in ultimele luni ca dobanzile au coborat prea jos, astfel incat nu mai reflecta riscurile asumate si nici nu genereaza suficiente venituri pentru a sustine investitiile puternice.
Mai mult, ieftinirea, chiar si temporara, a creditelor in euro se suprapune pe un trend de crestere a costurilor de refinantare, dobanda la euro fiind in crestere pe pietele internationale.
La inceputul toamnei Volksbank, un jucator care fusese in trecut foarte agresiv pe pret, s-a vazut nevoit sa majoreze dobanzile la euro, atat pentru creditele noi, cat si pentru cele acordate in ultimii doi ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO