Bănci și Asigurări

Băncile au vândut în şase luni o mie de ipotecare în lei

Băncile au vândut în şase luni o mie de ipotecare în lei

Autor: Ciprian Botea

02.10.2012, 00:07 845

Aproape o mie de români au luat credite în lei pentru a-şi cumpăra case în ultima jumătate de an datorită dobânzilor mai mici şi volatilităţii cursului de schimb, ceea ce înseamnă că unu din zece credite vândute de bănci a fost în moneda naţională.

Se constată astfel o accelerare vizibilă a vânzărilor faţă de anii anteriori având în vedere că în soldul existent numai unu din 20 de credite este în lei. Din soldul total de aproape 36 miliarde de lei (8 mld. euro) numai 1,7 miliarde de lei sunt credite acordate în moneda naţională.

Totuşi, în ultimele şase luni soldul creditelor ipotecare în lei a crescut cu echivalentul a 160 milioane de lei, potrivit datelor BNR. Vânzările de credite în lei au fost încurajate de scăderea dobânzilor efective sub 8% pe an, dar şi de volatilitatea cursului de schimb leu-euro.

Creditele în euro înregistrează însă în continuare cele mai mari vânzări datorită faptului că dobânzile la valută rămân cu 2,5 puncte procentuale mai jos.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO