Bănci și Asigurări

Bancile de locuinte se lupta pentru subventii mai mari

22.07.2005, 19:20 22

Plenul Senatului urmeaza sa discute astazi ordonanta de urgenta a Guvernul privind injumatatirea subventiilor acordate bancilor de locuinte.

Reprezentanti ai Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) si ai HVB Banca pentru Locuinte (de curand autorizata de BNR) au fost prezenti miercuri in cadrul dezbaterilor din Comisia de buget finante din Senat, unde au cerut amanarea intrarii in vigoare a actului normativ pana la 1 ianuarie 2006, precum si cresterea plafonului primei de stat pana la 150 de euro, primind promisiuni ca ordonanta va fi amendata. De prima maxima ar putea beneficia tinerii in varsta de pana la 35 de ani si de persoanele care au copii.

Increderea in statul roman este principala problema cu care se confrunta agentii de vanzari ai RBL care propun clientilor produsul de economisire si creditare pentru domeniul locativ, conform unui studiu realizat de banca.

"Daca intervenim cu masuri pompieristice, incercand sa facem economii de un milion de euro, riscam sa starnim neincredere pe piata. Acest tip de decizii trebuie explicate din timp pentru a putea fi corect intelese si implementate", a declarat ieri Ionut Costea, presedintele RBL.

El spune ca pentru ca lumea sa se obisnuiasca sa apeleze la un asemenea sistem este nevoie de cinci pana la sapte ani in care conditiile sa ramana neschimbate. "Ulterior, subventiile se pot plafona, limita in tarile cu experienta in domeniu fiind situata intre 0,9 si 1% din PIB. Instrumentele de economisire de acest gen au ca efecte descurajarea creditului de consum, cresterea sectorului constructiilor sau limitarea importurilor, insa toate acestea pe termen mediu si lung", a adaugat Costea. De exemplu, statul slovac a acordat prime de 40% timp de cinci ani, acestea reprezentand 1,24% din PIB. In Cehia, din 1993 pana in 1997 primele au fost de 25%, ajungand la 1,32% din PIB. In Romania acestea reprezinta numai 0,02% din PIB, conform RBL.

"Noi suntem pe piata de peste un an si ne vom adapta. Avem insa dificultati in a explica actionarilor straini cum este posibil asa ceva", a concluzionat Costea. Conform estimarilor initiale, cheltuielile suplimentare pe care RBL va trebui sa le faca din cauza instabilitatii sistemului legislativ se ridica la peste 350.000 de euro, aici fiind incluse numai costurile privind modificarea strategiei de comunicare, reinstruirea rapida a agentilor si adaptarea sistemului informatic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO