Bănci și Asigurări

Băncile mici şi medii, cele mai riscante. Au expuneri mari pe creditele în valută

Băncile mici şi medii, cele mai riscante. Au expuneri...

Autor: Claudia Medrega

30.01.2018, 00:07 2283

Băncile mici şi medii, precum şi instituţiile de credit care funcţionează în regim de sucursală, înregistrau anul trecut raporturi credite/depozite pe component de valută în jurul a 100% sau chiar peste acest nivel.

Concret, băncile medii aveau după primele nouă luni de anul trecut un raport credite/depozite în valută de 150%, la băncile mici raportul era de circa 95%, în timp ce în cazul sucursalelor, care în mod explicabil depind mai mult de finanţarea de la banca-mamă, raportul a fost de 112%.

Pe de altă parte, la băncile mari raportul credite/depo­zite pe partea de valută este în jurul a 80%.

În ceea ce priveşte raportul credite/depozite pe componenta în lei la băncile mari nivelul era la finele lunii septembrie 2017 de 72%, la băncile medii - 84%, la băncile mici - 57,7%, iar la sucursale - 75,4%.

Pe total, raportul mediu dintre împrumuturi şi depozite la bănci, în lei şi valută, a depăşit anul trecut 80%, conform datelor BNR.

Rata credite/depozite la valută era după primele nouă luni de anul trecut de 97,4%, devenind în 2017 subunitară pentru prima dată în ultimii aproape 14 ani, în timp ce pentru componenta în lei raportul a coborât la 73,6%, ceea ce indică faptul că există spaţiu pentru intensificarea creditării în lei.

La finele anului 2011, raportul credite/depozite la valută urcase la un vârf de 232,7%, iar pe partea de lei maximul de 93,8% a fost atins spre finele anului 2008.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO