Bănci și Asigurări

Băncile şi asigurătorii au primit injecţii de capital de 900 mil. lei de la acţionarii străini

Băncile şi asigurătorii au primit injecţii de capital...

Autor: Ciprian Botea

19.12.2014, 07:26 277

Injecţiile de capital au fost necesare pentru acoperirea pierderilor de sute de milioane de lei din ultimii ani sau pentru menţinerea în limitele legale a indicatorilor de prudenţialitate.

Băncile, companiile de asigurări şi instituţiile financiare nebancare deţinute de grupuri străine au primit în perioada ianuarie-octombrie injecţii de capital de 874 milioane de lei (196 mil. euro), potrivit datelor de la Registrul Comerţului.

Cei mai mulţi bani au fost injectaţi de gru­pul maghiar MKB, majorările de capital fiind efectuate cu puţin timp înainte ca ungurii să iasă de pe piaţa locală, prin vânzarea băncii Nextebank către Axxess Capital şi a ve­hi­culului care administra creditele ne­per­for­­mante ale băncii, Credit Recovery Manage­ment (CRM) către grupul ceh APS Holding.

CRM a primit o majorare de capital de 176 milioane de lei la începutul anului. Compania administra un portofoliu de credite corporate neperformante de aproape o jumătate de miliard de lei, preluate de la Nextebank în procesul de curăţare a băncii.

Nextebank a fost puternic afectată de creşterea neperformantelor în perioada de criză, iar maghiarii au fost nevoiţi să majoreze capitalul băncii de mai multe ori în ultimii ani pentru a acoperi pierderile. Anul acesta a fost efectuată o majorare de 149 milioane de lei.

Câteva sute de milioane de lei a adus la capitalul subsidiarelor locale şi grupul austriac Vienna Insurance (VIG). Austriecii deţin trei companii de asigurări pe piaţa locală - Omniasig, Asirom şi BCR Viaţă - şi toate trei au avut nevoie de capital suplimentar la începutul anului după pierderi record înregistrate anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO