Bănci și Asigurări

Bancile sting setea de consum cu credite in valuta

Bancile sting setea de consum cu credite in valuta
09.10.2007, 18:42 16

Creditul de consum a facut un salt cu 8% in august, sustinut in principal de explozia finantarilor in valuta.
De la sfarsitul anului trecut, cand BNR a renuntat la plafonarea pentru finantarile in valuta impusa bancilor, creditul in moneda straina a accelerat semnificativ. In august, creditul de consum in valuta a urcat cu peste 15%. BNR exprima insa soldul acestor finantari in lei, astfel ca ajustand cu variatia cursului (care a inregistrat o depreciere de aproape 4% in august), cresterea ar fi fost de circa 11%. Aceasta a fost a doua luna consecutiva cu cresteri de peste 10%. Asemenea ritmuri de crestere nu au mai fost inregistrate de la inceputul anului 2005, insa atunci baza de comparatie era mult mai redusa.
In termeni nominali, soldul creditului de consum in valuta a urcat cu aproape 2,2 miliarde de lei (689 de milioane de euro). Dupa dinamica alerta din ultimele luni, creditul in valuta a ajuns la un sold de echivalentul a 16,75 miliarde de lei (5,1 miliarde de euro). Ponderea sa in totalul finantarilor pentru consum a urcat astfel la 37%, fata de 30%, cat era la inceputul anului. In aceste conditii, ritmul anualizat de crestere a accelerat pana la aproape 125%, fata de 91%, cat era in ianuarie. Aceasta este cea mai rapida crestere anualizata inregistrata din toamna lui 2004.
In acest timp, creditul in lei se misca lent. Incepand din martie, cresterea lunara a fost de 3%-4%, astfel ca soldul total a urcat pana la 28,15 miliarde de lei (8,6 miliarde de euro) la sfarsitul lui august. Astfel, cresterea anualizata a incetinit la 45% in august, fata de 92%, la inceputul anului.
De altfel, apetitul mare pentru valuta este evident si la nivelul creditului total acordat clientilor individuali. Daca in 2005 BNR a introdus reglementari dure pentru a tempera cresterea creditului in valuta, acum autoritatea monetara are optiuni limitate, mai ales ca dinamica survine chiar pe fondul mentinerii rezervelor minime obligatorii (una dintre cele mai puternice parghii de politica monetara) la niveluri foarte inalte.
Fata de iulie 2007, creditul in valuta pentru persoane fizice a crescut cu nu mai putin de 14,2%, dinamica spectaculoasa fiind antrenata de aprecierea accelerata a leului. Per ansamblu, creditul in valuta a consemnat in august o crestere anuala exprimata in euro de 73,2%, in timp ce creditul in lei a crescut cu doar 34,3% in termeni reali. Rezultatul acestor dinamici diferite: pentru prima data dupa luna martie 2006, creditul in valuta a redevenit preponderent in sistemul bancar cu o pondere de 50,6% chiar si dupa statisticile BNR, care nu includ creditele pe care bancile locale le "externalizeaza".
Soldul creditelor in valuta contractate de persoane fizice s-a dublat in august fata de aceeasi luna a anului trecut, urcand la peste 30 mld. lei (aproape 9,4 mld. euro).
Creditul total in valuta a accelerat in pasi mari din iunie pana in august, de la un ritm anual de crestere de 42,6% in iunie la 60,5%, reflectand efectul intaririi leului pana la un raport de 3,11 lei pentru un euro in iulie.
Motorul cresterii imprumuturilor contractate in moneda straina a fost clientela de retail a bancilor: viteza de crestere a soldului creditelor a urcat de la 42,6% in iunie la 100,5% in august. In acelasi timp, creditul in valuta pentru companii a marit pasul intr-un ritm mai lent, de la 25,6% in iunie la 39% in august, insa socoteala nu include finantarile obtinute sau contabilizate in afara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO