Bănci și Asigurări

Băncile vor aplica practici unitare în evaluarea portofoliului de garanţii

Autor: Ovidiu Tempea

14.12.2010, 23:39 39

Băncile vor aplica de la finele acestui an reguli comune pentruevaluarea garanţiilor ataşate portofoliului de credite, pe bazaunui ghid de evaluare elaborat de ANEVAR şi avizat de BNR, ARB şiCAFR, la iniţiativa băncii centrale.

"În 2009, unele bănci au prezentat evaluări statistice şi BNR aîntrebat dacă e corect. (...) Iniţiativa unui ghid vine din parteaBNR, care reglementează activitatea bancară, iar noi am percutatimediat. (...) Supravegherea de la BNR a observat că relaţiiledintre bancă, evaluator şi solicitant de credit sunt stabilite defiecare în parte, aşa cum crede că este mai bine. A rezultat că arfi necesar ca regulile după care se lucrează să fie unitare.Băncile au făcut evaluări pentru 2009, dar fără să se respectenişte reguli, de aceea am făcut acest ghid, ca să nu existeabordări care să ducă la erori fundamentale", a declaratpreşedintele Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor din România(ANEVAR), Filip Stoica.

Ghidul stabileşte reguli generale şi termene de execuţie aevaluărilor portofoliilor, pentru ca eventuale presiuni înfinalizare să nu se repercuteze asupra calităţii evaluării, şi puneaccentul în principal pe metodologia şi paşii care trebuie urmaţiîn evaluările prin metode statistice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO