Bănci și Asigurări

Bancpost scumpeste toate creditele date

29.10.2007, 18:40 14

Bancpost a majorat dobanzile la creditele pentru nevoi personale si ipotecare acordate cu 0,45 pana la 0,6 puncte procentuale, in functie de tipul creditului si moneda in care a fost acordat.
"Modificarea a fost necesara datorita schimbarilor recente care s-au inregistrat pe piata financiara internationala, care au avut un impact semnificativ asupra costurilor de finantare", afirma reprezentantii bancii.
Efectele turbulentelor care au zdruncinat pietele financiare internationale in vara continua sa se faca simtite pentru clientii bancilor romanesti. La inceputul toamnei, Volksbank, iar mai apoi Banca Transilvania, au luat decizia de a majora dobanzile pentru creditele acordate.
Bancpost nu a publicat detaliat noile niveluri de dobanda. Pentru un credit imobiliar de 50.000 de euro, contractat pe 20 de ani, rata lunara ar creste cu circa 20 de euro (de la 430 la 450 de euro), in urma unei majorari a dobanzii de la 8,4% - nivelul precedent de dobanda variabila - la 9% pe an.
Si Volksbank a majorat costurile pentru creditele acordate in euro inclusiv in trecut. Banca Transilvania a marit dobanzile doar la creditele noi, invocand si nevoia de a mentine calitatea portofoliului.
Roxana Bolocan, directorul diviziei de retail in Volksbank, spune ca multi clienti care aveau credite in euro au decis sa treaca pe franci elvetieni, in conditiile in care banca a redus la jumatate comisionul de conversie, iar dobanzile la aceasta moneda au ramas la niveluri scazute.
Oficialii BCR, cea mai mare banca din sistem, au aratat, de asemenea, ca ar putea sa decida majorarea dobanzilor.
Tot mai multi bancheri vorbesc despre necesitatea "revizuirii" politicilor de pret, in conditiile in care dobanzile au coborat prea mult sub presiunea competitiei pentru cote de piata.
Totusi, pe piata continua sa apara si oferte promotionale, bazate tot pe reduceri de dobanzi sau comisioane, in special pentru a stimula vanzarea de credite de mare valoare, acordate pe perioade mari.
La jumatatea lui octombrie, BCR, Alpha Bank si Garanti Bank au anuntat oferte promotionale la credite. In timp ce BCR a coborat dobanda la creditele imobiliare in euro pana la 5,3% pe an, Alpha Bank a renuntat la comisionul de acordare pentru acest tip de finantari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO