Bănci și Asigurări

Banii strainilor sting setea de credite

Banii strainilor sting setea de credite

Click pentru imaginea marita

16.10.2007, 21:03 12

Cu un total de 57 de miliarde de lei (17,4 miliarde de euro), creditele luate de clientii individuali au ajuns sa depaseasca usor sumele plasate de populatie la banci.
"Nu este o situatie riscanta, pentru ca gradul de indatorare a populatiei nu este inca foarte mare", spune Ionut Dumitru, seful departamentului de analiza al Raiffeisen Bank.
Gradul de indatorare a populatiei - exprimat ca pondere a serviciului datoriei in totalul veniturilor - a ajuns la 11%, a aratat recent prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu. Totusi, oficialul BNR a remarcat ca nivelul indatorarii clientilor individuali se apropie rapid de media din zona euro, ceea ce ar putea sa indice acumularea unor presiuni.
In mod traditional populatia este creditor net fata de sistemul bancar, respectiv bancile atrag sume mai mari de la clientii individuali decat plaseaza in credite. Dumitru spune ca situatia actuala a aparut in conditiile in care clientii individuali se imprumuta agresiv, pentru a-si realiza planurile acum, bazandu-se pe anticipatiile de crestere a veniturilor in viitor.
In aceste conditii, bancile ajung sa se bazeze pe fondurile imprumutate din strainatate (economisirea externa) pentru a stinge "setea" de consum a populatiei.
Inca din august anul trecut depozitele la termen ale populatiei au fost depasite de credite. De la inceputul acestui an BNR a ajustat metodologia de calcul al indicatorilor monetari, incluzand in economiile populatiei si lichiditatile pastrate in conturi curente. In aceasta formula, populatia avea la inceputul anului o pozitie confortabila fata de sistemul bancar, cu depozite plasate in valoare de aproape 47 mld. lei, in timp ce creditele contractate erau de 40,2 mld. lei.
Ionut Dumitru spune ca evolutia se datoreaza in principal cresterii foarte rapide a creditului. "Ma asteptam sa vedem un impact al normelor noi de creditare asupra evolutiei imprumuturilor".
In iulie si august, primele doua luni in care mai multi dintre jucatorii de top pe piata de retail au putut sa acorde credite conform normelor proprii, care prevad acceptarea unui grad mai mare de indatatorare pentru clienti, creditul a explodat.
Practic, in numai doua luni, creditul pentru populatie a crescut cu 8 miliarde de lei (2,5 miliarde de euro), dupa ce in primele sase luni ale anului urcase cu 8,7 miliarde de lei. Totusi si depozitele atrase de la clienti au urcat mai rapid in ultimele doua luni de vara: cresterea a fost in acest interval de 4,1 miliarde de lei, fata de 5,7 mld. lei, in primul semestru. In aceste conditii, creditele au erodat rapid ecartul de 3,8 mld. lei, cat le despartea in iunie de totalul depozitelor.
In prima parte a anului, creditul de retail incetinise sensibil, ritmul anualizat de crestere coborand la 61% in iunie, fata de 83% in ianuarie. Bancherii au explicat aceasta incetinire printr-o posibila amanare a contractarii de credite, clientii preferand sa astepte aplicarea normelor "relaxate". Explozia creditarii din iulie si august pare sa confirme aceste ipoteze. La sfarsitul lui august cresterea anualizata a creditului de retail accelerase la 66%. In schimb, depozitele in lei ale populatiei au crescut cu 45% in ultimele 12 luni, in timp ce pentru valuta cresterea a fost de 51%.
In ceea ce priveste creditarea, motorul cresterii
l-au reprezentat finantarile in euro. Apetitul pentru imprumuturi in moneda straina a fost stimulat de aprecierea agresiva a leului in fata euro, din prima parte a anului. Ramane de vazut cat de mult va afecta corectia de curs din ultimele doua luni apetitul clientilor pentru credite in euro.
De altfel, chiar oficialii BNR au aratat recent ca asteapta un recul al cererii de credite in euro dupa corectia de la inceputul toamnei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO