Bănci și Asigurări

Bank of Cyprus a avut un profit de 8 mil. euro la noua luni

05.11.2009, 23:14 15

Bank of Cyprus Romania, filiala locala a grupului cipriot cuacelasi nume, a avut in primele noua luni din 2009 un profit net de8 milioane de euro, de aproape trei ori peste nivelul consemnat inperioada similara a anului trecut, potrivit datelor raportate degrup.
La sfarsitul lunii septembrie, banca avea in portofoliu credite invaloare de 585 de milioane de euro, in crestere de la 501 mil. euroin aceeasi perioada din 2008. In trimestrul trei din 2009 banca aacordat finantari de circa 18 mil. euro, cu 81% sub nivelulcreditelor din perioada similara din 2008.
Depozitele atrase de banca totalizau 113 mil. euro la sfarsitulprimelor trei trimestre din 2009, in crestere cu 20 mil. euro fatade nivelul consemnat la jumatatea anului. La nivelul intregiipiete, depozitele au avansat rapid anul acesta, in conditiile incare bancile s-au orientat catre atragerea de resurse, majorandagresiv dobanzile in prima parte a anului.
Chiar daca in ultima perioada s-a inregistrat o tendinta dereducere a bonificatiilor la depozite, dobanzile la lei raman incaaproape de palierul de doua cifre in cazul bancilor de talie mica,cum este Bank of Cyprus, oferind astfel un randament sensibil maimare decat inflatia. In acelasi timp, economisirea populatiei sicompaniilor continua pe un fond de prudenta.
Bank of Cyprus a intrat pe piata locala abia in 2007, rezultateledin acest moment ale bancii datorandu-se si faptului ca aceasta nua fost parte a boom-ului creditarii pe segmentul de retail dinperioada 2004-2008 si care in acest moment genereaza o deteriorarerapida a portofoliilor de credite in cazul majoritatii bancilor.Banca nu are o expunere foarte mare pe retail, in conditiile incare reteaua sa teritoriala nu depaseste 11 sucursale.
La nivel de grup, Bank of Cyprus a inregistrat in primele noua luniun profit net de 265 mil. euro, ceea ce inseamna ca sucursala dinRomania a contribuit cu circa 3% la profit.
In Romania, grupul detine, pe langa operatiunile bancare, si firmade leasing Cyprus Leasing IFN. Grupul are peste 220 de angajati inRomania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO