Bănci și Asigurări

Baza de date unica pentru RCA, in 2004

30.01.2004, 00:00 12



Baza de date unica in care urmeaza sa fie inscrise toate autovehiculele care au asigurare de raspundere civila auto este probabil sa fie infiintata pana la sfarsitul acestui an, afirma Mirela Antohi, responsabil cu relatiile cu presa al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.



"Arhitectura sistemului a fost stabilita, urmeaza sa se faca o licitatie pentru selectia firmei care va furniza sistemul informatic. Proiectul, finantat din fonduri Phare, avanseaza insa in functie de procedurile stabilite de catre finantator", explica Antohi.



2004 este de altfel si data limita pentru infiintarea acestei baze de date conform documentului de pozitie al Romaniei in negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeana privind libera circulatie a serviciilor.



Conform angajamentelor asumate in negocierile de aderare, 2004 este si data limita pentru includerea in asigurarea obligatorie a soferului si a membrilor sai de familie in legatura cu vatamarea corporala, chiar daca ei au condus autovehiculul care a produs accidentul.



Prevederea mult-discutata privind unificarea asigurarilor de raspundere civila externa si interna (RCA si Carte Verde)- adica acoperirea intregului teritoriu al comunitatii printr-o singura prima pentru RCA - trebuie pusa in practica doar la data aderarii, conform angajamentelor, dar este probabil sa fie adoptata de legislatie inca de anul acesta.



"Anul acesta vor fi facute o serie de modificari legislative pentru adoptarea acquis-ului comunitar care vor intra in vigoare in anii urmatori", mai spune Antohi.



De asemenea, ridicarea nivelurilor maxime de despagubire de patru ori in cazul vatamarilor corporale si de doua ori in cazul pagubelor la bunuri va trebui facuta pana in 2012.



Toate aceste modificari legislative se vor face prin modificarea Legii 136/1995 a contractelor de asigurare, al carei proiect a trecut de Guvern, dar inca n-a ajuns in Parlament.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO