Bănci și Asigurări

BCR anunta ca dobanda la cardul de credit va fi calculata dupa rata de referinta ROBOR

BCR anunta ca dobanda la cardul de credit va fi calculata dupa rata de referinta ROBOR

Bancile nu mai pot schimba conditiile la credite fara notificarea clientului

04.01.2009, 17:01 379

BCR, cea mai mare banca din sistem, va aplica din aprilie un nou mod de calcul al dobanzii la cardurile de credit, in functie de indicatorul ROBOR, dand astfel un semnal pentru transparentizarea costurilor la aceste produse.

Decizia bancii vine in contextul in care de la inceputul acestui an intra in vigoare ordonanta de guvern care impune un mod transparent de calculare a dobanzilor pentru creditele acordate clientilor individuali. Practic, bancile sunt obligate sa stabileasca dobanda in functie de un indicator independent. Spre exemplu, pentru finantarile in lei acest indicator este ROBOR (o medie a dobanzilor practicate pe piata interbancara pentru depozitele plasate, anuntata zilnic de BNR).
Potrivit unei scrisori transmise de BCR clientilor care detin carduri de credit, dobanda pentru aceste instrumente se va actualiza trimestrial, in functie de indicatorul ROBOR pentru maturitatea de trei luni (exprimat cu doua zecimale) anuntat de BNR pentru ultima zi lucratoare a lunilor decembrie, martie, iunie si septembrie. Banca aplica o marja de 11,5% peste nivelul indicatorului ROBOR. 
Spre exemplu, daca aceasta formula s-ar aplica in prezent, dobanda pentru cardurile de credit ar fi de 26,96% pe an, avand in vedere ca indicatorul ROBOR pentru trei luni comunicat de BNR pe 31 decembrie a fost de 15,46% pe an.
In prezent, BCR are o dobanda variabila pentru cardurile de credit in lei, insa nu precizeaza modul de stabilire a acesteia. Nivelul actual al dobanzii este de 23,9% pe an.
In scrisoarea trimisa, BCR isi informeaza clientii ca au 30 de zile in care sa isi exprime optiunea - daca accepta noile conditii sau nu. In cazul in care nu accepta aceste modificari, clientii urmeaza sa ramburseze integral sumele imprumutate plus dobanzile aferente, aceasta operatiune nefiind taxata suplimentar.
BCR este prima banca din sistem care face un astfel de pas dupa intrarea in vigoare a noilor reglementari privind creditarea populatiei.
Pentru celelalte tipuri de credite (de consum si imobiliare) banca pastreaza inca mai multe moduri de stabilire a costului - fix, ori indexat la o dobanda proprie de referinta sau la indicatori externi (ROBOR la lei sau EURIBOR la euro).
Oficialii bancii au aratat recent ca la inceputul acestui an va fi lansata o noua oferta de produse de retail, care sa corespunda noilor reglementari.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO