Bănci și Asigurări

BCR ieftineste creditele pentru firme, dupa semnalul dat de BNR

BCR ieftineste creditele pentru firme, dupa semnalul dat de BNR

Wolfgang Schoiswohl

02.07.2009, 00:00 18

BCR, cea mai mare banca locala, reduce incepand de astazi dobanzile la creditele pentru firme cu pana la 3 puncte procentuale. Dupa aceste ajustari, la BCR dobanzile la creditele in lei vor porni de la un minim de 13% pe an, fiind corelate cu nivelul indicatorului pietei monetare Robor, dar si cu profilul de risc al clientului.

Decizia vine in contextul in care BNR a hotarat la inceputul saptamanii sa reduca dobanda-cheie la leu cu jumatate de punct procentual, la 9% pe an, dar si sa elibereze o parte din rezervele minime constituite de banci atat in lei, cat si in euro.
"Monitorizam permanent evolutiile din economie si, in limitele impuse de contextul actual, facem tot ce putem pentru a ne sprijini clientii, cu un control adecvat al riscului", a spus Wolfgang Schoiswohl, vicepresedinte executiv al BCR responsabil cu coordonarea diviziilor Corporate Banking si Trezorerie&Piete de Capital.
Reducerea costurilor creditelor va fi corelata cu tipul de dobanda (fixa, variabila sau indexata la Robor), termenul de rambursare si profilul de risc al clientului, arata reprezentantii bancii. In cazul creditelor cu dobanda indexata la Robor, BCR va reduce marja proprie.
In paralel, BCR a ajustat si dobanzile la depozite, acestea fiind acum plafonate la 11,5% pe an la lei, respectiv 3,8% pe an la euro.
BCR a anuntat ieri o reducere de pana la 0,5 puncte procentuale pentru depozitele standard in lei si in euro dedicate clientilor companii.
La depozitele in lei pentru clientela de retail dobanzile au fost reduse cu 0,25 pana la 1,75 puncte procentuale, in timp ce la euro micsorarea este de pana la un punct procentual.
Incepand din februarie, soldul creditului pentru companii a inregistrat scaderi de la luna la luna pana in mai, potrivit celor mai recente date ale BNR.
De altfel, Consiliul de Administratie al BNR a subliniat ca dinamica creditului pentru firme a coborat la cel mai scazut nivel al utlimilor sapte ani, in conditiile in care dobanzile percepute de banci la credite, precum si cele platite la depozite raman disproportionat de mari fata de dobanda de politica monetara.
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO