Bănci și Asigurări

BCR rupe actele adiţionale acceptate tacit la credite

Autor: Ciprian Botea

20.02.2011, 23:51 157

BCR, cea mai mare bancă locală după active, a hotărât să anulezeactele adiţionale izvorâte din Ordonanţa 50 pentru modificareacontractelor de credit încheiate până în iunie 2010, dar care auintrat în vigoare fără să fie semnate de către cli­enţi. Aceştiavor reveni la do­bânda de referinţă in­ter­nă a băncii, care va fiînsă re­vizuită la fiecare şase luni în funcţie de fluc­tu­aţiileindicilor pieţei mo­ne­tare (Robor sau Euribor).

"Decizia băncii a vizat evitarea interpretărilor con­tradictoriicu privire la struc­tura de costuri afe­ren­tă contractelor decre­dit convenite de co­mun acord de către bancă şi clienţi lamomentul sem­nării contractului", au de­clarat reprezentanţiibăncii.

BCR a decis să revină la dobânda internă de refe­rin­ţă pentru aevita conflictele cu clienţii care nu au sem­nat actele adiţionaleavând în vedere că resetarea do­bânzilor variabile prin trecerea laindicatori transparenţi a fost prin­cipala cauză a conflictuluiizbucnit între clienţi şi ban­cheri în vara anului trecut, conflictcare a culminat cu in­ten­tarea mai multor procese colectiveîmpotriva băncilor.

Clienţii spuneau la momentul respectiv că băncile le impunmarje de dobândă prea mari, în timp ce bancherii susţineau căordonanţa nu vizează ieftinirea împrumuturilor, ci doartransparentizarea condiţiilor de cost.

În trecut, băncile au practicat dobânzi de referinţă mult pesteindicatorii pieţei monetare pentru a afişa marje de dobândă cât maimici. Odată cu trecerea la indicatori transparenţi aceste marje aucrescut astfel încât costul total al creditului să rămânăneschimbat.

În cazul BCR, prin revenirea la indicatorul de referinţă intern,marja de dobândă rămâne cea prevăzută în contractele iniţiale.Totodată, valoarea totală a comisioanelor rămâne neschimbată faţăde momentul iunie 2010, "taxa de urmărire risc", interzisă deOrdonanţa 50, fiind inclusă în comisionul lunar deadministrare.

Între 1 şi 1,5 milioane de clienţi BCR sunt în situaţia de a nufi semnat actele adiţionale, potrivit unor estimări ale ZF bazatepe numărul total de contracte de credite de retail existente îniunie 2010 şi a cotei de piaţă a BCR. La jumătatea anului trecut pepiaţă existau 7,7 milioane de astfel de contracte, iar pentru 90%dintre aceste acte adiţionale au fost acceptate tacit.

Legea de transpunere a Ordonanţei 50, adoptată de deputaţi lasfârşitul anului trecut, a eliminat aplicativitatea asupracreditelor în derulare, cu excepţia prevederilor privind limitareacomisionului de rambursare anticipată. Legea prevede că în cazulactelor adiţionale nesemnate de clienţi contractul se considerămodificat, dar oferă un răgaz de 60 de zile celor două părţi(client sau bancă) pentru a se răzgândi. Termenul de 60 de zileexpiră pe 3 martie.

Anterior, judecătorii de la Curtea Constituţională au precizat,într-o decizie referitoare la obiecţia de neconstituţionalitate alegii pentru transpunerea Ordonanţei 50, că bancherii trebuie săaibă acceptul clienţilor pentru a putea renunţa la acteleadiţionale acceptate tacit. Reprezentanţii BCR spun însă căprecizarea judecătorilor nu poate fi interpretată ca o normă deaplicare a legii, în condiţiile în care Curtea nu ar avea altăatribuţie în afară de a se pronunţa vizavi de constituţionalitateaunei legi.

BCR este prima instituţie de credit care denunţă acteleadiţionale care nu au fost semnate de clienţi, în celelalte cazuribancherii preferând să păstreze actele adiţionale din raţiuni careţin de costuri. Doar Raiffeisen şi CEC au anunţat public că nu vordenunţa actele adiţionale, precizând că vor accepta cererileclienţilor pentru revenirea la contractele iniţiale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO