Bănci și Asigurări

BCR si BRD au din nou jumatate din plafonul la „Prima casa”

BCR si BRD au din nou jumatate din plafonul la „Prima casa”
05.03.2010, 00:00 48

In editia de anul trecut, cand statul a pus la bataie un miliardde euro, BCR si BRD cumulau garantii de 670 de milioane de euro dinplafonul total de un miliard de euro. Pana la finalul primei etape,la jumatatea lunii februarie, din plafonul total fusesera acordatefinantari de circa 600 de milioane de euro.

Momentan programul este suspendat, pana la finalizarea tuturorformalitatilor privind semnarea conventiilor de colaborare intrebancile comerciale si Fond.

"Programul va demara imediat dupa semnarea ordinului comun alMinisterului Finantelor Publice si al Ministerului Economiei,Comertului si Mediului de Afaceri. Proiectul conventiei a fostinaintat MFP in vederea aprobarii si a parcurgerii procedurilorlegale pentru implementare si include noile prevederi aleprogramului, precum si o modalitate mai eficienta de derulare aprogramului intre FNGCIMM si banci", afirma reprezentantii Fonduluide Garantare a Creditelor pentru IMM, institutia care administreazagarantiile oferite de stat. Astfel, documentatia ceruta de fond vafi simplificata, iar platforma informatica va fi, de asemenea,modificata.

In continuare, Fondul accepta dosare de credit in cazul in careantecontractul de vanzare-cumparare a fost semnat pana la data de15 februarie, acestea fiind incluse in plafonul de garantii aferentanului 2009. Clientii care au semnat antecontracte devanzare-cumparare dupa aceasta data va trebui sa astepte etapa adoua a programului.

Majoritatea jucatorilor care s-au inscris in program auparticipat si anul trecut. La fel ca anul trecut, cele mai multebanci au preferat sa mearga pe costurile maxime permise deGuvern.

O exceptie este BRD, care a imbunatatit usor oferta. Astfel,dobanda pentru creditele cu perioade de rambursare intre 10 si 20de ani este cu 2,4 puncte peste Euribor, iar la perioade de 20 panala 30 de ani marja care se aplica peste Euribor este de 2,65%puncte procentuale.

Reprezentantii BCR nu au dorit sa ofere detalii privind ofertade finantare, mentionand din nou ca aceasta este "foartecompetitiva".

Banca Transilvania, Bancpost, Alpha Bank, Intesa Sanpaolo sauMillennium Bank au preferat sa mearga pe aceeasi oferta de pret caanul trecut. Potrivit normelor de aplicare a programului, banciletrebuie sa se incadreze cu costurile (dobanzi si comisioane) intr-omarja de 4 puncte procentuale peste indicatorul Euribor pentru treiluni la creditele in euro, respectiv 2,5 puncte procentuale pesteRobor la finantarile in lei. In plus, bancile pot transmite catreclient comisionul perceput de Fond pentru acordarea garantiei.

In noua forma a programului, statul mentine plafonul degarantare la 60.000 de euro pentru imobilele vechi sau aflate dejain constructie.

Pentru imobilele a caror constructie va fi demarata dupainceperea programului plafonul este mai generos, de 70.000 deeuro.

Mai mult, in cazul in care imobilul este construit de catreasociatii de cel putin sapte beneficiari, plafonul urca la 75.000de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO