Bănci și Asigurări

BCR: Vanzarea Anglo-Romanian Bank continua

14.04.2009, 00:00 44

Procedura de vanzare a Anglo-Romanian Bank continua, potrivit unui raport publicat de BCR, care controleaza integral banca inregistrata la Londra.

"Erste Group a initiat negocierile preliminare cu potentialul cumparator. In cazul in care negocierile nu se vor finaliza printr-o vanzare, alti potentiali cumparatori au fost identificati", se spune in raportul BCR.
La randul sau, managementul Anglo-Romanian Bank afirma in raportul privind datele financiare anuale ca au loc "discutii serioase" cu mai multi investitori interesati si ca "este de asteptat ca tranzactia sa se incheie in 2009".
Conform unor surse de pe piata, Erste a inceput din toamna trecuta discutii cu omul de afaceri Dinu Patriciu pentru vanzarea bancii.
Anglo-Romanian Bank a inregistrat pe 2008 un profit net de 11,58 mil. euro, in crestere cu 16% fata de 2007. Pe baza acestui castig care a depasit cu 964.000 de euro nivelul bugetat, banca a distribuit catre BCR dividende de 8 mil. euro pe 16 februarie. Activele bancii au scazut in 2008 cu 9%, pana la 487 mil. euro. Inca din cursul lui 2008 grupul BCR si-a ajustat structura prin renuntarea la participatiile la Asiban, BCR Asigurari, BCR Asigurari de Viata (a pastrat 5%) si Banca Italo-Romena. De asemenea, a vandut circa 5% din participatia la Biroul de Credit, profitul total rezultat din aceste vanzari fiind de 221 mil. euro. S-au adauga insa doua subsidiare noi: BCR Fond de Pensii si BCR Banca pentru Locuinte.
 
BCR Leasing: Mentinem cota de piata
BCR Leasing, a doua companie de pe piata de profil, mizeaza in acest an pe pastrarea cotei de piata la nivelul celei din 2008, de 9,5%, potrivit raportului publicat de grup. In 2008, compania a finantat bunuri de 463 mil. euro, cu 16% mai mult fata de anul anterior.
O mentinere a cotei de piata ar putea insemna o scadere a afacerilor, in conditiile in care piata de leasing cel mai probabil se va reduce in acest an.
BCR detinea la sfarsitul lui 2008 circa 89,36% din companie, aceasta participatie fiind evaluata la 46,7 mil. lei (11,7 mil. euro), aproape la fel ca in 2007, cand participatia bancii era de 89,02%.
BCR Fond de Pensii se afla in prezent in discutii cu mai multe fonduri de pensii obligatorii (pilonul II) pentru o eventuala achizitie, potrivit raportului, dupa ce anul trecut a anuntat ca va fuziona cu fondul administrat de Omniasig.
"Societatea este cel de-al saptelea jucator pe piata romaneasca a pensiilor private obligatorii, cu o cota de 3,26% la sfarsitul anului 2008", se arata in raport, unde se mai mentioneaza ca BCR Pensii urmareste atingerea unei cote de 6% din piata in 2009. Compania este detinta de BCR in proportie de 99,9%, participatia fiind evaluata la 50 mil. lei (12,6 mil. euro).
 
Transfera fondurile mutuale la Erste Asset Management
BCR Asset Management, compania de administrare a investitiilor a grupului BCR, isi va transfera anul acesta activitatea catre o noua subsidiara, Erste Asset Manegment, se arata in raport. In 2008 compania a inregistrat o crestere de 144% a activelor administrate, pana la circa 382 mil. lei (96 mil. euro). La sfarsitul anului trecut societatea avea in administrare opt fonduri deschise de investitii si 17 conturi individuale.
BCR Banca pentru Locuinte, filiala de economisire-creditare in domeniul locativ a grupului BCR, si-a inceput activitatea in iulie 2008, iar pana la sfarsitul anului a incheiat peste 52.000 de contracte, in valoare de 805 mil. lei (220 mil. euro). Banca si-a propus sa treaca pe profit in urmatorii trei ani si sa ajunga pe primul loc pe aceasta piata, cu o cota de cel putin 60%.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO