Bănci și Asigurări

BNR a absorbit 5 mld. lei din piata fara sa faca valuri

16.12.2005, 17:30 21

BNR a vandut ieri certificate de depozit pe trei luni in valoare de cinci miliarde de lei (echivalentul a 1,3 miliarde de euro), exact cat isi propusese, la o dobanda medie de 7,39% pe an. Dobanda maxima acceptata a fost de 7,5% pe an, la nivelul dobanzii de politica monetara. Comparativ cu licitatia precedenta din noiembrie, dobanda a scazut cu 1,38 puncte procentuale.

Piata a anticipat cresterea randamentelor, iar dobanda minima ceruta a fost de 6,96% pe an.

Oferta bancilor a insumat insa 6,6 miliarde de lei, semnificativ peste suma acceptata de banca centrala.

"Au mai ramas bani in piata. Dupa anuntarea rezultatelor licitatiei dobanda la depozitele pe o zi a urcat la 4%-6% pe an, insa pana la inchiderea pietei a coborat din nou la 1%-3% pe an. De altfel, ieri a ajuns la scadenta o serie de depozite pe o luna in valoare de 4 miliarde de lei, bani care au ramas in piata", a comentat un dealer. Piata asteapta astfel ca BNR sa organizeze in curand si o licitatie pentru atragerea de depozite pe o luna.

Piata valutara nu a reactionat vizibil la anuntarea rezultatelor licitatiei pentru vanzare de certificate de depozit, cursul continuand sa deseneze dinti marunti de ferastrau, cum face de la inceputul lunii.

Euro a oscilat pe toata durata sedintei de tranzactionare in jurul nivelului de 3,6450/3,6500 de lei. Dealerii spun ca piata a fost foarte linistita, iar volumele tranzactionate au ramas reduse. Banca Nationala a calculat un curs de 3,6474 lei pentru un euro, cu 0,0059 de unitati mai putin decat in ziua precedenta. Dolarul s-a depreciat in continuare, cursul coborand cu 0,0058 de unitati, pana la 3,0339 lei pentru un dolar. Deprecierea monedei americane este alimentata de evolutia cotatiilor pe pietele internationale, unde dolarul a pierdut teren in fata euro, dupa ce deficitele externe ale Statelor Unite au revenit la niveluri record.

Volumele tranzactionate pe piata au ramas scazute, operatiunile interbancare totalizand 107 milioane de euro. In schimb, volumele tranzactionate cu clientii se mentin la niveluri ridicate. Cumpararile de valuta de la clienti au totalizat miercuri 451 de milioane de euro, depasind vanzarile catre acestia cu un milion de euro.

Comparativ cu media din noiembrie, volumele au crescut de aproape doua ori. Dealerii spun ca pe piata a inceput sa se simta cresterea remiterilor de la romanii din strainatate. Ordinele de cumparare sunt insa echilibrate cu cele de vanzare, pe fondul unei cereri mari de valuta din partea importatorilor si a inestitorilor nerezidenti, care isi marcheaza profiturile inainte de sfarsitul de an. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO