Bănci și Asigurări

BNR a absorbit mai multi lei in august

05.10.2007, 17:16 12

BNR a avut in august depozite atrase de la banci de 5,8 miliarde de lei (echivalentul a 1,8 mld. euro).
Soldul sumelor atrase de BNR de la banci a fost astfel mai mare cu 19% decat in iulie. De altfel, in iulie stocul sterilizarilor la BNR a atins un minim al ultimilor ani. Spre exemplu, in ianuarie curent BNR avea in sold depozite atrase de la bancile comericale de aproape 11 miliarde de lei. In iunie, banca centrala avea inca in stoc sume de aproape 7,3 miliarde de lei.
BNR sterilizeaza excesul de lei de pe piata monetara prin atragerea de depozite (incepand din iulie scadenta acestor instrumente a fost redusa de la o luna la doua saptamani) si prin vanzarea de certificate de depozite pe trei luni. In august, BNR avea in sold depozite de 4,9 miliarde de lei (cu 17% mai mult decat in iulie), in timp ce soldul certificatelor de depozit urcase usor, la 880 de milioane de lei.
Pe de alta parte, BNR a oferit in aceste doua luni si imprumuturi bancilor comerciale, pentru a acoperi sincope de lichiditati. In iulie, stocul operatiunilor repo (imprumuturi acordate bancilor comerciale garantate cu titluri de valoare) a fost de 827 de milioane de lei, iar in august a scazut la 112 milioane de lei.
BNR a ramane astfel in pozitia de debitor net fata de sistemul bancar, fiind nevoita sa absoarba lichiditatile excedentare, astfel incat acestea sa nu ajunga sa alimenteze presiuni inflationiste.
Banca centrala a redus drastic sterilizarile in vara, incercand astfel sa forteze o scadere a dobanzilor pe piata monetara, pentru a diminua atractivitatea plasamentelor in lei. Aceasta in conditiile in care leul ajunsese sa se aprecieze foarte rapid in iunie, cursul coborand atunci pana la 3,1 lei pentru un euro. Dealerii au suspectat de altfel BNR ca a si cumparat valuta de pe piata interbancara, pentru a determina cresterea cotatiilor. Pe fondul acumularii unui exces de lichidati, dobanzile au coborat sensibil din iulie, mai ales pentru scadentele scurte.
De la sfarsitul lui septembrie banca centrala s-a vazut insa pusa in situatia de a relua controlul ferm al lichiditatilor, in conditiile in care s-au acumulat presiuni inflationiste, iar sentimentul investitorilor pentru leu s-a deteriorat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO