Bănci și Asigurări

BNR a pierdut anul trecut 300 de milioane de euro din rezerva valutară

BNR a pierdut anul trecut 300 de milioane de euro din...

Autor: Liviu Popescu

06.01.2015, 00:06 316

BNR a încheiat anul trecut cu rezerve valutare în valoare de 32,2 miliarde de euro (echivalentul a 144 miliarde de lei), în scădere cu circa  300 milioane de euro faţă de nivelul înregistrat la sfârşitul anului 2013, în condiţiile în care au fost achitate mai multe rate din împrumutul contractat în primăvara lui 2009 de la Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Comparativ cu luna noiembrie, rezervele valutare au fost mai mari cu aproximativ 800 milioane de euro, pe fondul unor intrări de peste 2 mld. euro. Luna trecută au avut loc intrări în rezerva valutară de 2,2 mld. euro, respectiv modificarea rezervelor minime în valută constituite de bănci şi alimentarea conturilor Comisiei Europene şi ale Ministerului Finanţelor.

Totodată au fost consemnate ieşiri din rezerva valutară de 1,4 mld. euro, provenite în special din modificarea rezervelor minime ale băncilor, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele.

Moneda naţională a încheiat anul trecut la 4,48 lei/euro, cu o variaţie foarte redusă faţă de finele anului precedent, în condiţiile în care din luna mai până în noiembrie a oscilat în jurul nivelului de 4,4 lei/euro.

Ultima lună a anului trecut a adus o scădere mai accentuată a leului în raport cu moneda europeană, amplificată şi de scăderea preţului petrolului, cu impact puternic asupra monedelor unor economii emergente, precum Rusia.

Luna aceasta, plăţile scadente în contul datoriei publice externe se ridică la 1,9 mld. euro, reprezentând în mare parte rate şi dobânzi în contul împrumutului de la FMI. BNR nu finanţează direct datoria publică, dar administrează conturile în valută ale statului.

Rezerva de aur a BNR a rămas la 103,7 tone în decembrie, valoarea acesteia fiind de 3,3 mld. euro. Valoarea rezervei de aur a crescut uşor faţă de luna precedentă, datorită evoluţiei pozitive a cotaţiei aurului.

Rezerva totală s-a ridicat la 35,5 mld. euro, cu aproape un miliard de euro faţă de nivelul înregistrat în noiembrie. Faţă luna decembrie din 2013, rezerva totală (valute plus aur) a fost în creştere cu circa 70 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO