Bănci și Asigurări

BNR a pus in circulatie 2,4 mld. lei noi de la inceputul denominarii

03.11.2005, 19:38 12

De la lansarea leului nou, pe 1 iulie, Banca Nationala a pus in circulatie 300 de milioane de bucati din noua emisiune, a caror valoare totalizeaza 2,435 mld. lei (670 mil. euro), a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale.

La sfarsitul lui octombrie numerarul aflat in circulatie (in casieriile bancilor si in afara sistemului bancar) totaliza echivalentul a 11,530 mld. lei, din care noua emisiune reprezinta aproape 22%. Cea mai mare parte a monedelor noi se afla in posesia populatiei.

"In momentul de fata, in cadrul platilor in numerar pe care BNR le face catre bancile comerciale, leii noi detin o pondere de 46%", a explicat Vasilescu in cadrul seminarului EU-COFILE organizat de Alpha Bank in colaborare cu Asociatia Romana a Bancilor si banca centrala.

Greutatea totala a noilor cupiuri puse in circulatie de Banca Centrala se ridica la 760 de tone, dintre care 640 de tone sunt monede.

Vasilescu spune ca pana acum s-a evidentiat reticenta bancilor si a agentilor comerciali de a utiliza monedele de 1 ban (echivalentul a 100 de lei vechi), celelalte cupiuri fiind bine primite. Dintre bancnotele nou lansate cele mai cerute sunt cele de 10, respective 50 de lei noi. Banca centrala a cerut insa bancilor sa adapteze ATM-urile astfel incat acestea sa distribuie 4 bancnote, din totalul de sase. Majoritatea ATM-urilor sunt insa setate pentru eliberarea a doar doua tipuri de bancnote. Vasilescu sustine ca datele arata ca, cel putin pana acum, cea mai mare parte a leilor noi au fost pusi in circulatie prin intermediul ghiseelor bancare si mai putin prin ATM-uri. Aceasta in conditiile in care bancile nu s-au grabit sa-si transforme automatele pentru eliberarea de lei noi, datorita costurilor, pe de o parte, dar si a riscului de a nu avea suficient numerar cu care sa le alimenteze.

Dintr-un total de aproximativ 3.500 de ATM-uri, numai 500 au fost transformate pana acum pentru eliberarea de lei noi, mai spune Vasilescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO