BNR a rămas pe plus anul trecut, veniturile nete fiind de circa jumătate de miliard de lei

1 mar 2016 Autor: Claudia Medrega

„Vărsămintele din venituri nete ale BNR au fost de 400.310.106 lei în anul 2015“, a transmis Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, ceea ce înseamnă că veniturile nete totale ale BNR s-au ridicat la 500 mil. lei.

BNR a obţinut anul trecut venituri nete de circa 500 mil. lei, potrivit estimă­ri­lor bazate pe sumele vi­rate la buget, în timp ce băn­cile comerciale au raportat profit re­cord de 4,9 mld. lei.

Banca centrală este obligată, po­tri­vit legii, să vireze către bugetul de stat 80% din veniturile nete înregis­tra­te. BNR a virat anul trecut la buget 400,3 mil. lei, iar dintr-un simplu calcul reiese că a obţinut venituri nete de circa 500 mil. lei.

„Vărsămintele din venituri nete ale BNR au fost de 400.310.106 lei în anul 2015“, a transmis Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) la solici­tarea ZF.

Banca centrală a fost anul trecut în poziţia de debitor net faţă de sistemul bancar, ceea ce indică faptul că a existat suficientă lichiditate pe piaţă, ce a permis băncilor să păstreze la BNR sume mari şi în acelaşi timp să nu aibă nevoie de împrumuturi. Spre deosebire de băncile comerciale, Banca Naţională nu urmăreşte perfor­man­ţe de maximizare a profitului, pu­tând să-şi asume şi pier­deri dacă astfel îşi îndeplineşte obiectivul statutar fun­damental de asigurare a stabilităţii preţurilor.

În 2014, Banca Naţională a obţinut un venit net de 1,1 mld. lei (250 mil. euro), în timp ce băncile comerciale au strâns pierderi record de peste 4 mld. lei din cauza costurilor generate de cură­ţa­rea bilanţurilor de neperfor­mante. Administrarea activelor şi pasivelor în valută a fost principala sursă de venit a băncii centrale în 2014, câştigul net din aceste operaţiuni fiind de 1,8 mld. lei.

BNR a avut un singur an cu pierdere în perioada de criză, în 2013, în timp ce sistemul pe care îl supraveghează a funcţionat pe minus timp de patru ani. Pierderile din 2013 au fost acoperite din câştigurile anului 2014.

Cel mai bun an pentru BNR din punctul de vedere al profitabilităţii a fost 2009, când a fost raportat un rezultat pozitiv de 4,6 mld. lei. Atunci a fost singurul an de după izbucnirea crizei când rezultatele BNR au mers în aceeaşi direcţie cu cele ale sistemului bancar.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 01.03.2016

 
Cuvinte cheie:
BNR
, venituri nete
, administrare
, banca centrala
, raportare
, banca nationala
, bugetul de stat
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide