Bănci și Asigurări

BNR lasa din nou leii in surplus in piata

09.10.2007, 18:42 12

BNR a renuntat sa mai organizeze ieri licitatia saptamanala pentru atragerea de depozite pe doua saptamani de la bancile comerciale. Aceasta in conditiile in care dobanzile pe termen scurt se stabilizasera pe piata monetara la 7%-8% pe an, pe fondul lipsei de lichiditati.
Dupa anuntul privind anularea licitatiei, dobanzile au coborat, insa, la 6,5%-7,5% pe an.
Decizia vine dupa ce in ultimele saptamani BNR acceptase integral ofertele de plasamente ale bancilor comerciale, in incercarea de a urca nivelul dobanzilor pe piata interbancara. De altfel, la sedinta de politica monetara de la sfarsitul lunii trecute, BNR a ales sa anunte ca va urmari un "control strict" al lichiditatilor de pe piata. In lunile trecute, BNR utiliza formularea de "control adecvat conditiilor", ceea ce se traducea prin absorbtia partiala a lichiditatilor excedentare, conditii in care si dobanzile de pe piata erau sub nivelul dobanzii de politica monetara. In septembrie, banca centrala a mentinut dobanda cheie la 7% pe an, insa intarirea contolului lichiditatilor a dus practic la intarirea conditiilor monetare. La acel moment, pe piata valutara se resimteau inca presiuni pentru cresterea cursului euro/leu, care atinsese in septembrie un maxim al anului. In acele conditii, cresterea dobanzilor la leu putea sa imbunatateasca sentimentul investitorilor straini pentru piata locala.
Situatia de pe piata valutara s-a schimbat insa intre timp. Pe fondul dobanzilor mai mari, dar si al unui sentiment regional pozitiv, leul a recuperat teren in fata euro.
Piata valutara de la Bucuresti s-a deschis ieri in cotatii de 3,3450/3,3480 lei pentru un euro, cu circa un ban sub nivelul inchiderii de vinerea trecuta. In prima parte a zilei, cotatiile au coborat pana la 3,3430 lei pentru un euro, insa au revenit spre 3,35 lei/euro, spre inchiderea pietei.
Volumele tranzactionate la Bucuresti au fost insa reduse, la fel ca pe majoritatea pietelor din regiune, in conditiile in care pietele americane au ramas ieri inchise.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO