Bănci și Asigurări

BNR: numaratoarea IFN-urilor s-a oprit la 217 companii

19.10.2007, 20:48 40

BNR a finalizat procesul de inregistrare a institutiilor financiare nebancare (IFN), pana acum fiind inscrise in Registrul General 217 entitati.
"In prezent se mai afla in proces de inregistrare doar IFN-uri nou-create", a declarat Angela Dimonu, seful Serviciului Reglementare Activitati Financiare si Institutii Financiare Nebancare din BNR. In procesul de inregistrare, BNR a respins aplicatiile a 55 de societati. Initial, procesul trebuia incheiat in toamna trecuta, insa a fost prelungit, societatile putand sa isi desfasoare activitatea in acest timp doar in baza notificarii trimise la BNR. Dintre societatile inregistrate, 37 sunt trecute in Registrul Special.
Piata societatilor financiare nebancare a fost reglementata la inceputul anului 2006, printr-o ordonanta de guvern. Potrivit legii, BNR a intocmit trei registre, in care au fost inscrise IFN-urile, in functie de domeniul de activitate si dimensiunea afacerilor. BNR supravegheaza prudential IFN-urile din Registrul Special, in timp ce societatile din Registrul General si cel de Evidenta sunt doar monitorizate. Dintre societatile trecute in Registrul General, 46% au ca principal obiect de activitate leasing-ul financiar, in timp ce 43% deruleaza activitati multiple de creditare (incluzand si leasing).
Potrivit datelor agregate de BNR la 30 iunie, cand erau inscrise in Registrul General numai 142 de entitati, finantarile acordate de IFN-uri se ridica la 11,6 miliarde de lei (3,7 miliarde de euro), reprezentand astfel 11% din creditele acordate in sistemul bancar. Activele IFN-urilor totalizau 4,1 miliarde de euro, respectiv 7% din activele din sistemul bancar.
Emilian Antonescu, director adjunct al Directiei Reglementare si Autorizare, estimeaza ca piata finantarilor acordate de IFN-uri va inregistra anul acesta o triplare.
In alta ordine de idei, oficialii BNR noteaza ca se afla in circuitul legislativ un proiect de lege care va cataloga drept infractiune desfasurarea activitatii de creditare de catre alte companii decat bancile sau institutiile financiare nebancare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO