Bănci și Asigurări

BNR publică pentru prima dată pragul de unde povara dobânzilor începe să conteze. Când ROBOR va ajunge la 4%, peste jumătate din companii vor avea probleme cu rambursarea ratelor

Autor: Anelis Baciu

19.12.2017, 00:08 39586
 
Companiile vor resimţi creşterea ROBOR-ului din ultimele luni ale acestui an în ianuarie 2018, când băncile vor actualiza dobânzile la credite.

Companiile locale nu sunt pre­gă­ti­te să facă faţă creşterilor de do­bân­dă, mai mult de jumătate dintre firmele cu credite în lei şi în euro fiind afectate semnificativ de o eventuală majorare cu 3 puncte pro­cen­tua­le a ratei dobânzilor atât la lei, cât şi la euro, po­trivit unui sondaj efectuat de BNR în luna septembrie 2017.

Trei puncte procentuale în plus peste un nivel al ROBOR-ului de circa 1% (valoarea de la momentul realizării studiului) este limita ma­­ximă pe care multe firme locale şi o pot per­mi­te. Cu alte cuvinte, un ROBOR de 4% s-ar dovedi catastrofal pentru investiţii şi ar tri­mite ma­­joritatea companiilor private în inca­pacitate de plată. Ieri, ROBOR la trei luni, referinţa pen­tru creditele în lei ale populaţiei şi com­paniilor, se situa la 2,1%.

Creşterea reală a dobânzilor nu este însă o perspec­tivă îndepărtată, dimpotrivă. Firmele şi populaţia se vor trezi cu rate mai mari de plată la bancă în prima luna a anului viitor, în condiţiile în care în ianuarie băncile îşi vor actualiza dobânzile şi vor include în noile rate creşterea ROBOR-ului din perioada septembrie-decem­brie 2017. „Creşterea ROBOR se va ve­dea în ianuarie, când băncile vor actualiza do­bân­zile şi vor transfera fluctuaţiile indicelului în rata plătită de client. Noi nu transferăm creş­terea dobânzilor la client“, a spus Gabriel Creţu, ma­naging partner al Adwisers IFN, companie spe­cializată în creditarea IMM-urilor.

Aproximativ 40% dintre companiile chestionate de BNR precizează că rata medie a dobânzii la creditele în lei pe care le au în derulare se situează în intervalul 3-5% pe an, în timp ce pentru 46% din firmele care au credite bancare rata de dobândă este cuprinsă între 2 şi 4% pe an.

Potrivit BNR, creşterea dobânzilor s-ar sim­ţi mai acut în cazul firmelor cu credite în euro. Pe lângă iminenţa majorării Euriborului la trei luni (în prezent situat la -0,329%) şi implicit a dobânzilor, firmele cu credite în euro, dar înca­sări în lei, mai au problemă pe cap, respectiv depre­cierea leului care le majorează ratele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO